RL Burnside

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Alton Ellis, pionir reggaea i “otac rocksteady muzike”, nakon što je u ranim 1960-im snimio song koji se i zvao “Rock Steady”.

1947 – Rođen Barry Gibb, pjevač, autor i producent, suosnivač grupe Bee Gees zajedno c braćom Robinom i Mauriceom.

1957 – Rođena Gloria Estefan, kubansko-američka pop pjevačica, jedna od 100 svjetskih zvijezda s najvećom prodajom albuma u povijesti popularne muzike.

1967 – Američki soul pjevač Otis Redding završio snimanje albuma “The Dock of the Bay”, čiji je izlazak planiran za kraj godine. Međutim, Redding je poginuo tri mjeseca kasnije, 10. 12. 1967., u avionskoj nesreći i album je izdan tek u februaru 1938. Album je obilježila naslovna balada “(Sittin’ On) The Dock of the Bay”, jedan od klasika soula, a samo izdanje je uvršteno u listu 500 najvećih ikad.

1970 – Rođena pop pjevačica Ivana Vrdoljak, rođena Ranilović i poznatija kao Vanna.

1979 – Riblja čorba na beogradskom Tašmajdanu promovirala svoj prvi i tada još neobjavljeni album “Kost u grlu”, na kojem su se izdvojile pjesme “Mirno spavaj”, “Rasprodaja bola”, “Ostani đubre do kraja” i “Rock and roll za kućni savet”.

1980 – Bulodožer za Helidon objavio 4. album “Izlog jeftinih slatkiša” s prepoznatljivom kombinacijom psihodeličnog rocka, avangarde i eksperimentiranja sa različitim trendovima poput reggae ritma i čak novog vala i prvi put grupa je imala i veliki radijski hit, “Žene i muškarci”, te uspješnu “Novo vrijeme”.

1983 – Izašao peti studijski album engleske reggae grupe UB 40 “Labour of Love”, obilježen megahitom i možda najslavnijim songom ove grupe, “Red, Red Wine”.

1983 – Članovi engleske punk grupe The Clash, a prvenstveno njihov lider Joe Strummer, izbacili iz postave solo gitaristu Micka Jonesa, koji je bio jedan od osnivača i do tada glavnih autora u bendu, ali se, po mišljenju ostalih, udaljio od izvornih ideja Clasha. Jones je tada formirao novu grupu Big Audio Dynamite.

1992 – Posljednji studijski album koji je zagrebačka rock grupa Film snimila u 20. stoljeću objavio je Jugoton pod nazivom “Hrana za golubove”. U ratnom okruženju imao je naglašene domoljubne trenutke, kao što su pjesme ”E moj druže, beogradski” i “Bili cvitak”.

1992 – Engleski pjevač i autor Paul Weller, nekadašnji lider i glavni kreator grupa The Jam i The Style Council, objavio debitantski solo album nazvan samo “Paul Weller”.

2004 – Objavljena prva zvanična download top lista, koju je formirala The Official UK Charts Company.

2005 – U svojoj 78. godini preminuo crnoputi američki blues pjevač i gitarista Robert Lee Burnside, puno poznatiji kao R. L. Burnside. Inspiriran radom Johna Lee Hookera, snimati je počeo 1967. i izvodio je delta blues i folk blues, a najpoznatiji je postao kao izvođač tzv. undergound punk bluesa.

2005 – Program počela emitirati MTV Adria, muzički kanal u okviru svjetske MTV obitelji.