Beatles - Little Stevie Wonder

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1936 – Rođen Kris Kristofferson, američki pjevač, kantautor i glumac.

1937 – Rođen Chris Blackwell, osnivač Island Recordsa, koji je otkrio Boba Marleyja, zaslužan je za uspjeh grupe Roxy Music, a lansirao je na muzičku scenu i U2.

1948 – Rođen Todd Rundgren, američki pop rock gitarista, pjevač i producent.

1953 – Rođena Cyndi Lauper, američka rock pjevačica i glumica.

1958 – Rođen Adam Subašić, bubnjar, suosnivač i autor u rock grupi Kongres iz Sarajeva.

1961 – U studiju Rahlstedt u Hamburgu engleski rock and roll pjevač Tony Sheridan započeo je snimanje pjesama za njemačku diskografsku kuću Polydor i materijal će biti objavljen početkom ’62. kao album pod nazivom “My Bonnie”, a istoimeni singl postao je najveći hit izdanja. Na snimanju je Sheridana pratila grupa koja je s njim povremeno nastupala u klubovima u Hamburgu. Njihovo ime je The Beat Brothers – a riječ je, u stvari, o Beatlesima. Nakon što oni uskoro postanu planetarne zvijezde, album je 1964. objavljen pod novim nazivom “The Beatles’ First”. Ako niste znali: Producent na ovom snimanju bio je Bert Kaempfert, njemački kompozitor i vođa orkestra, čija je tadašnja zvijezda bio hrvatski pjevač Ivo Robić. Oni su iza sebe već imali veliki hit “Morgen”, snimljen 1959. u pratnji Kaempfertovog orkestra Songmasters. Legenda kaže da je upravo Robić, kada je s Kaempfertom jedne večeri prolazio pored kluba Top Ten u Hamburgu, skrenuo pažnju svom producentu na zvuk koji je dopirao iz unutrašnjosti kluba i preporučio mu da počne raditi s muzičarima koji su svirali potpuno novu vrstu muzike.

1961 – Rođen Jimmy Somerville, škotski pop pjevač, zajedno sa Steveom Bronskim osnovač synth pop grupe Bronski Beat.

1962 – Rođen Bobby Gillespie, vodeći vokal i suosnivač škotskog alternativnog rock benda Primal Scream.

1963 – Na današnji dan je 13-godišnji Stevie Wonder imao svoj prvi veliki hit, pjesmu “Fingertips, Parts Two” koja je došla na prvo mjesto američke top liste pop singlova. Wonder je pjevao te svirao bongose i harmoniku, a na bubnjevima je bio mladi Marvin Gaye, koji je tada imao 24 godine i već objavio dva albuma i desetak singlova. Mladi “genij”, kako je tada Wonder nazivan, također je već imao dva albuma iza sebe.

1969 – Umrla Judy Garland. Slavna američka pjevačica i glumica preminula je u 47. godini nakon uzimanja prevelike doze barbiturata. Njezin najpoznatiji film je “Wizard Of Oz” iz 1939. godine, a pjesma koju je pjevala u ovom filmu, “Over The Rainbow”, u glasanju američkih izdavača 2001. godine proglašena je songom stoljeća. Objavila je sedam studijskih albuma, a koncertni “Judy At Carnegie Hall” iz 1961. bio je na prvom mjestu američke top liste. Godine 1997. posthumno joj je dodijeljena Grammy nagrada za životno djelo.

1979 – Neil Young objavio live album ”Rust Never Sleeps”, što je fraza koja je opisivala njegovu turneju sa pratećim sastavom Crazy Horse, koja je bila artistička, progresivnija i teatarski naglašenija, a svi najveći rock kritičari redom su albumu dali najviše ocjene. Album na jednoj strani donosi akustične pjesma, a na drugoj električne, te ga otvara i zatvara song “Hey Hey, My My” u dvije verzije.

1981 – Osuđen Mark Chapman, koji je iz pištolja ubio Johna Lennona 8. 12. 1980. ispred njegovog stana u New Yorku,  osuđen je na kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora. Na besmisleni čin ubojstva odlučio se nakon gledanja filma “Ordinary People” i čitanja knjige “Lovac u žitu”, koja je pronađena kod njega nakon hapšenja.

1986 – U završnoj večeri Omladinskog festivala u Subotici za pobjednika je proglašena rock grupa Basdans iz Banja Luke. Dobili su prvu nagradu i publike i stručnog žirija, ispred grupa Fit iz Rijeke i Van Gogh iz Beograda. Za nagradu su snimili 12 pjesama u subotičkom studiju Gabora Lenđela (“Čovjek od kamena”, “Pogled”, “Bezgrešni moćni ljudi”, “Budi moja pjesma” itd.), album prvijenac nikada nije objavljen i bend se uskoro ugasio.

1987 – Umro Fred Astaire (88), američki plesač, koreograf, pjevač i glumac pravim imenom Frederick Austerlitz. Njegova karijera trajala je nevjerovatnih 76 godina i kroz to je vrijeme snimio 31 muzički film i nastupio u brojnim mjuziklima na Broadwayu. Njegova najčešća plesna i pjevačka partnerica bila je Ginger Rogers. Na listi najvećih filmskih imena svih vremena, koju je sačinio Američki filmski institut u povodu 100-godišnjice filma, Fred Astaire je rangiran kao peti. Mnogi ga smatraju i najvećim plesačem 20. stoljeća.

2005 – Reunion koncert Bijelog dugmeta, prvi nastupi u punoj postavi poslije 16 godina, nakon premijere u Sarajevu, održan je na današnji dan i u Zagrebu, na prepunom stadionu Maksimir. Koncert je pred oko 60 hiljada gledatelja završen spektakularnim vatrometom.

2018 – Umro Vincent Paul Abbott (54), poznatiji kao Vinnie Paul, američki muzičar, autor i producent, koji je bio bubnjar i suosnivač heavy metal benda Pantera. Bio je član grupe Hellyeah od 2006. do smrti, a također je 2003. sa svojim mlađim bratom Dimebagom Darrellom osnivao heavy metal grupu Damageplan.