IsusSuperstar - Divlje jagode

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1961 – Rođen Mitar Subotić Suba, novosadski alternativni, konceptualni, eksperimentalni i elektronski muzičar poznat i kao Rex Ilusivii (u tumačenju: nevidljivi kralj).

1965 – Rođen Paul “Bonehead” Arthurs, jedan od osnivača britanske rock grupe Oasis i njihov ritam gitarista od 1991. do 1999.

1967 – Zagrebačka beat grupa Delfini, koja se smatra jednim od najboljih sastava prvog naraštaja zagrebačkog rock and rolla, objavila debitantski singl s autorskom pjesmom njihovog ritam gitariste Branimira Bakovića, “Noćas kad si otišla” te tri interesantne obrade, “I’ll Go Crazy” Jamesa Browna, “Gloria” grupe Them i “Kaleš bre, Anđo”, makedonski tradicional – što je jedan od prvih slučajeva fuzije električnog beata i folklornog motiva.

1972 – U beogradskom teatru Atelje 212 premijerno izvedena rock opera “Isus Hristos Superstar”. Glavne uloge tumačili su, odnosno pjevali Zlatko Pejaković (Isus), Zlatko Golubović (Juda), Azra Halilović (Marija Magdalena) i Branislav Miličević (Pontie Pilat). U ansamblu su bili još neki kasnije poznati rock vokali, kao što su Snežana Jandrlić, Srđan Marjanović i Bora Đorđević. Predstava je odigrana 21 puta, a posljednje izvođenje bilo je 21. 6. 1973. Ako niste znali: Rock opera “Jesus Christ Superstar”, čiji su autori Andrew Lloyd Webber i Tim Rice, najprije je 1970. objavljena kao LP album i ulogu Isusa pjevao je Ian Gillan iz grupe Deep Purple. Prva scenska postavka izvedena je 4. 4. 1971. na Broadwayju.

1980 – Izašao 20. studijski album Boba Dylana “Saved”. Kritičari mu nisu bili previše skloni, zbog pretjeranog vjerskog utjecaja, dogmatskih pjesama i bombastičnih aranžmana. U Britaniji je, po običaju, imao relativno dobar rezultat na top listi (3. mjesto), dok je puno slabije prošao u Americi, a u prodaji je bio prvi album koji nije postigao ni minimalni zlatni tiraž.

1980 – Engleska art pop rock kantautorica Kate Bush izdala singl s pjesmom ”Babooshka”, jednom od najpoznatijih u karijeri, koja je bila i među 20 najprodavanijih singlova godine.

1982 – Divlje jagode završile snimanje svog trećeg studijskog albuma “Motori”. Materijal je sniman od 3. 6. u studiju u Frankfurtu, a album je objavljen krajem ljeta. Naslovna pjesma vrlo brzo je postala veliki hit, a dobro su bile prihvaćene i “Šejla”, “Zagrizi rokenrol” te balade “Nasmiješi se” i “Ne želiš kraj”. Na ovom albumu Jagodama se pridružio novi pjevač, Alen Islamović, umjesto Tonija Jankovića koji je započeo solo karijeru.

1982 – PGP RTB objavio debitantski album beogradske novovalne rock grupe U škripcu pod nazivom “Godine ljubavi”. Pjesme “Hamuamule”, “Samuraj”, “Kao u boji”, “Proleće”, “Psi”, “Ti imaš dosta godina” i druge opravdale su status grupe kao lidera druge generacije beogradskog novog vala.

1983 – Laibach zvanično zabranjen. Grupa Laibach je na današnji dan gostovala u emisiji ljubljanske televizije “TV Tednik” – i poslije rasprave o njihovom imenu i skandaloznim nastupima, domaćin emisije Jure Pengo pozvao je na politički linč grupe, što se i dogodilo: zvanično su im zabranjeni nastupi kao i upotreba imena Laibach.

1992 – Objavljena Stingova pjesma “It’s Probably me”, u kojoj gostuju Eric Clapton, Michael Kamen i David Sanborn. Pjesma je inače urađena za film “Lethal Weapon 3”. Sting je ponovno snimio ovu pjesmu 1993. za svoj album “Ten Summoner’s Tales” bez navedenih gostiju.

2003 – Beyonce Knowles objavila svoj prvi solo album “Dangerously In Love”, kojeg je snimila u vrijeme mirovanja njezinog matičnog sastava Destiny’s Child. Na albumu gostuju Jay-Z, Sean Paul, Missy Elliott i Luther Vandross. Glavni singl bio je “Crazy in Love”, a slijedili su “Naughty Girl”, “Baby Boy” i “Be with You”. Album je osvojio pet Grammy nagrada.

2007 – Glavnu koncertnu promociju albuma “Zavičaj” Zdravko Čolić je priredio na beogradskom stadionu Marakana. Treći put u svojoj karijeri Čolić je napunio ovaj najveći stadion u regionu, privukavši oko 80.000 gledatelja.