The Police

Na današnji dan u svijetu muzike: 24. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Jeff Beck, britanski rock gitarista (The Yardbirds, The Jeff Beck Group, supergrupa Beck, Bogert & Appice), jedan od 100 najboljih rock gitarista svih vremena.

1944 – Rođen Arthur Brown, britanski rock pjevač, poznat po teatralnim nastupima koji su inspirirali kasnije izvođače kao što su Alice Cooper i grupa Kiss.

1944 – Rođen Chris Wood, jedan od osnivača engleskog rock benda Traffic.

1947 – Rođen Mick Fleetwood, bubnjar i suosnivač britansko-američke blues rock grupe Fleetwood Mac.

1948 – Rođen Patrick Moraz, švicarski klavijaturista, član progresivnog rock benda Yes od 1974. do 1976. i grupe Moody Blues od 1978. do 1991.

1949 – Rođen John Illsley, basista grupe Dire Straits, koji je , uz Marka Knopflera, bio jedini stalni član u postavi od osnovanja do prestanka njihovog rada 1995.

1959 – Rođen Andy McCluskey, vokal, gitarista i klavijaturista te većinski autor u engleskoj post punk / synthpop grupi Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD).

1961 – Rođen Curt Smith, engleski pjevač, basista, klavijaturista i autor pjesama, suosnivač new wave grupe Tears For Fears.

1967 – Rođen Richard Kruspe, solo gitarist i osnivač njemačke industrial metal grupe Rammstein.

1969 – Engleska super-grupa Blind Faith završila snimanje istoimenog albuma, a objavljen je dva mjeseca kasnije. Postavu su činili Steve Winwood, Ginger Baker i Rick Grech i većinski autor pjesama njihovog jedinog albuma je Winwood. Skandal je izazvao omot albuma, na čijoj naslovnici je 14-godišnja djevojka golog poprsja.

1976 – Jugoton izdao treći studijski album Ibrice Jusića “Nostromo”. Zapaženi brojevi su Jusićeve autorske pjesme “A na stazi ja”, “Pjesma o verglašu na uglu ulice” i “Nostromo”, kao i obrade “Pismo ćali (Ćale moj)” iz repertoara Olivera Dragojevića i najslavnija pop šansona Hrvoja Hegedušića “Balada iz predgrađa”.

1981 – Rođen Marin Ivanović, zagrebački reper poznat po scenskom imenu Stoka.

1983 – Novosadska rock grupa Balkan objavila pod etiketom Jugodiska svoj drugi album “Na brdovitom Balkanu”. Kao i prvijenac “Gola istina”, producirao ga je Robert Nemeček (ex Pop mašina), a sve pjesme je opet napisao pjevač i gitarist Aleksandar Leki Cvetković. Među osam novih songova zapaženiji su bili “Svečanost”, “Zakasneli idealisti” i “10 kg neto”. Vjeran socijalnim temama – pod utjecajem Bore Đorđevića i Džonija Štulića – glavni autor i lider Balkana pokušavao je stilom hard rocka, “omekšanog” ska i novovalnim elementima, stvoriti izraz drugačiji od ostalih mladih bendova, no vjerojatno je ta žanrovska neopredijeljenost jedan od razloga da nisu stekli preveliki broj poklonika.

1997 – Američki hip hop, reggae i R&B izvođač Wyclef Jean objavio je prvi solo album, nakon razlaza grupe Fugees u kojoj je bio član. Album je nazvan “The Carnival” i u prodaji je ostvario dvostruki platinasti tiraž. Među brojnim suradnicima na albumu su Rita Marley (prateći vokali) i The Neville Brothers. Kao singlovi objavljene su pjesme  “Guantanamera”,  “Gone Till November”,  “We Trying to Stay Alive”, “Cheated (To All the Girls)” i  “To All the Girls”.

2004 – Najskuplja gitara ikad. Fender Stratocaster gitara Erica Claptona, koju je on nazvao “Blackie”, prodana je na aukciji u Christieu za 959.500 američkih dolara. Cjelokupno iznos uplaćen je na račun Claptonove Crossroads addiction clinic (klinike za odvikavanje ovisnosti), koju je slavni gitarist osnovao 1998.

2007 – Na šestoj dodjeli godišnjih muzičkih nagrada “Davorin”, održanoj u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, najviše nagrada osvojili su Zdravko Čolić za album “Zavičaj”, Edo Maajka je za album “Stig’o ćumur”, a nagrađeni su još Zabranjeno pušenje, Hari Varešanović, Dubioza kolektiv i Frenkie, Amel Ćurić i Maja Milinković. Nagradu “Bodo Kovačević” za najboljeg gitaristu dobio je Zele Lipovača, a nagradu za životno djelo dobili su Esad Arnautalić i Arsen Dedić. Ceremonija je završena kabaretski koncertom Arsena Dedića, dok su Divlje jagode u isto vrijeme izvele free koncert na gradskom trgu u Zenici pred oko 10.000 gledatelja.

2008 – Police u Beogradu. Poslije 21 godine od razlaza, a u povodu 30 godina od osnivanja, grupa The Police okupila se u originalnoj postavi, Sting, Andy Summers i Steve Copeland, i krenula na reunion i istovremeno oproštajnu turneju. Ona je započela u maju 2007. godine koncertom u kanadskom gradu Vancouveru i trajala je do augusta naredne godine. Za to vrijeme The Police su izveli čak 158 koncerata na kojima ih je vidjelo 3,7 miliona ljudi. Na današnji dan 2008. godine Police je, u okviru ove turneje, svirao u Beogradu na Ušću pred oko 60.000 gledatelja (naslovna gotografija).