Na današnji dan u svijetu muzike: 25. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen Eddie Floyd, američki soul pjevač (hit pjesma “Knock On Wood”).

1945 – Rođena Carly Simon, američka pjevačica i autorica, stanovnica Kuće slavnih autora (“Your So Vain”).

1946 – Rođen Ian McDonald, engleski multi-instrumentalista (flatura, klavijature, gitara), suosnivač progresivne rock grupe King Crimson, a poslije njenog raspada sudjelovao u formiranju hard rock grupe Foreigner.

1946 – Rođen Allen Lanier, klavijaturista američke rock grupe Blue Oyster Cult.

1953 – Rođen Mato Došen, autor, pjevač, aranžer i producent, te lider grupa Hobo i Izazov u 1970-im godinama.

1954 – Rođen David Paich, klavijaturista i autor pjesama u američkoj rock grupi Toto, član od njihovog osnutka 1977., te autor najvećih hitova, “Rosanna”, “99” i “Hold the Line”, odnosno koautor megahita “Africa”.

1960 – Rođena Zorica Kondža, izvorno rock pjevačica koja je uspješnu karijeru ostvarila u pop-rock žanru, kao vokalistica splitske grupe Stijene, a potom kao solistica.

1961 – Rođen Dražen Scholz, rock bubnjar, član grupa Parlament, Film i Parni valjak.

1963 – Rođen George Michael, britanski pop rock pjevač i autor.

1967 – Mondovizija: All You Need Is Love. Realiziran prvi globalni svjetski TV projekt pod nazivom “Our World” ili, kako je još poznat, “Mondovizija”, kao prvi planetarni satelitski TV prijenos uživo koji je pratilo oko 400 miliona gledatelja diljem svijeta, a gledao se i u tadašnjoj Jugoslaviji. Tehnički ga je realizirao BBC i uz prezentaciju mogućnosti satelitske tehnologija ideja je bila poslati svijetu pozitivnu poruku ljubavi. U program su uključeni brojni umjetnici, među kojima su bili operna pjevačica Maria Callas i slikar Pablo Picasso, ali glavna uloga je dodijeljena Beatlesima. Od njih je zatraženo da napišu pjesmu s jednostavnom porukom koju bi razumjele sve nacije svijeta. Tako su John Lennon i Paul McCartney uradili čuvenu “All You Need Is Love”. Istina, tridesetak godina kasnije, u dokumentarcu “The Beatles Anthology”, McCartney je rekao da nije siguran je li pjesma namjenski urađena baš za projekt “Our World”. Kako bilo, prijenos je počeo upravo nastupom Beatlesa i to je bila svjetska premijera pjesme koja je odmah postala njihov novi planetarni megahit. Objavljena je isključivo na singlu početkom narednog mjeseca. Ako niste znali: Što se izvedbe Beatlesa tiče, ona, ipak, nije u cjelosti bila uživo. Dio instrumentalne podloge pušten je sa snimka, ali četvorka je pjevala live, zajedno sa brojnim gostima u pratnji. Bila je to impresivna televizijska slika, jer su back vokale pjevali Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull, Keith Moon, Eric Clapton, Graham Nash, Pattie Boyd Harrison (koja je u to vrijeme bila žena Georgea Harrisona a kasnije će se udati za Erica Clatona!) zatim Mike McCartney, brat Paula McCartneya, te Maureen Starkey, žena Richarda Starkeyja alias Ringa Starra.

The Beatles u projektu ''Our World"
The Beatles u projektu ”Our World”

1967 – Neumorni Jimi Hendrix. The Jimi Hendrix Experience su u okviru američke turneje kojom su promovirali britansko izdanje albuma “Are You Experienced” (u Americi će biti objavljen dva mjeseca kasnije), na današnji dan su izveli dva uzastopna večernja koncerta u dvorani Fillmore West u San Franciscu. No, Jimiju to nije smetalo da u toku poslijepodneva izvede i free koncert u Golden Gate parku.

1968 – Jugoton objavio EP singl kojim je na scenu je zvanično kročio 24-godišnji kantautor, do prije nekoliko mjeseci potpuno nepoznat. Riječ je o Ibrici Jusiću, koji je svirao već tri godine u zagrebačkom kazalištu “Jazavac”, priređujući stalne akustičarske programe, ali šira publika za njega nikada nije čula, sve dok nije nastupio na Zagrebačkom festivalu s pjesmom “Celoloidni pajac” – i pobijedio u večeri šansona. Pored ove pjesme, na singlu su se našle još “Ponoć” i “Jagoda”.

1969 – Jugoton izdao debi prvi singl Krunoslava Kiće Slabinca s pjesmama “Plavuša” i “Taj dan”. Slabinac je bio osiječlki pionir rocka i početkom 60-ih predvodio je rock grupu Dinamiti, a kada je otišao na odsluženje vojnog roka zamijenio ga je Dado Topić. Zbog toga preseljava u Zagreb i počinje solo karijeru, koju otvara ovo izdanje. Iako u početku Kićina autorska pjesma ”Plavuša” nije bila hit, vremenom će biti jedan od zaštitnih znakova njegove karijere.

1969 – Britanska beat grupa The Hollies snimila upečatljivu baladu “He Ain’t Heavy, He’s My Brother”, naslovnu pjesmu njihovog albuma koji će biti objavljen u jesen. Ova je pjesma postala jedan od najvećih hitova u njihovom opusu, a uspješnu obradu snimio je i Neil Diamond.

1975 – Izašao 19. album grupe Frank Zappa & The Mothers of Invention “One Size Fits All”, znamenit jer je bio i posljednji sa potpisom njegovih legendarnih “Majki”. U pitanju je rock album, a u dvije pjesme gostovao je Zappin uzor Johnny “Guitar” Watson. Najduža pjesma albuma “Inca Roads” (8:45) jedna je od najkompleksnijih ali i najpoznatijih tema Franka Zappe.

1981 – Beogradski Idoli izveli prvi samostalni koncert u bašti beogradskog SKC-a, i to nakon što su već postali zvijezde s pjesmama “Maljčiki” i “Retko te viđam s devojkama”, kao i albumom “Paket aranžman”, kojeg su snimili zajedno s Električnim orgazmom i Šarlom akrobatom. Kao predgrupe na ovom koncertu nastupili su Bezobrazno zeleno, Via talas i Marko Brecelj.

1984 – Američki funk, rock i R&B pjevač, gitarist i autor Prince objavio 6. album i prvi soundtrack pod nazivom “Purple Rain”, s devet pjesama iz istoimenog filma (u kojem Prince igra samoga sebe). Prince je napisao sve pjesme, među kojima će njegovi klasici postati “Purple Rain”, “When Doves Cry” i “Let’s Go Crazy”. Ovo je i prvi album s pratećom grupom The Revolution. Album je proglašen jednim od najboljih u muzičkoj povijesti: Time ga je rangirao kao 15. na listi najboljih naslova svih vremena, na Rolling Stoneovoj listi je 27. među 500 najboljih, a urednici magazina Vanity Fair proglasili su ga najboljim soundtrackom ikada.

1986 – Niška rock grupa Kerber završila snimanje svog trećeg studijskog albuma “Seobe”. Uz novo pojačanje u postavi, bubnjara Dragoljuba Đuričića koji je došao iz grupe Leb i sol, te uz Boru Đorđevića kao gosta, Kerber je dobio izuzetno uspješno izdanje u komercijalnom smislu. Udarne pjesme bile su duet sa Borom Čorbom “Čovek od meda”, te “Bolje da sam druge ljubio”, “Kad ljubav izda” i naslovna pjesma “Seobe”.

1988 – Umro Hillel Slovak (26), originalni gitarista grupe The Red Hot Chili Peppers, u čijem osnivanju je sudjelovao 1983. godine i u postavi bio do svoje smrti koju je prouzročio heroin overdose. Slovak je s grupom RHCP snimio tri njihova prva albuma.

2009 – Umro Michael Jackson (50), planetarno slavni pop-dance-soul-funk autor i pjevač. Kao zvanični uzrok smrti naveden je srčani udar zbog prevelike količine jakog anestetika, a u jesen 2011. njegov doktor, Conrad Murray, osuđen je na kaznu od četiri godine zatvora za ubistvo pop zvijezde iz nehata.