Zabranjeno pušenje na zeničkom dokuMfestu 2023

Film & Foto & TV Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Film Srđana Perkića ”Svjetla Sarajeva” nije prvi dokumentarac o kultnom sarajevskom bendu, ali je na putu da se svrsta među najtrofejnije globalno u regionalnoj produkciji muzičkih filmova.

Dokumentarni film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i Sarajevu s akcentom na znamenitu dvoranu Skenderija, prikazan je premijerno na Sarajevo Film Festivalu 2022. , a onda su uslijedili Bihać Avantura Film Festival i Tuzla Film Festival, sa titulom najboljeg dokumentarnog filma, te Eastern Neighbours Film Festival u Holandiji i beogradski Beldocs.

Srđan Perkić, reditelj filma

Ovog proljeća su ”Svjetla Sarajeva” imala i američku premijeru na South East European Film Festivalu u Los Angelesu i dobila novo priznanje – najbolji dokumentarni film po ocjeni publike.

Uvrštavanje u program zeničkog međunarodnog festivala muzičkih dokumentarnih filmova, DokuMfest 2023, sedmo je festivalsko predstavljanje priče o Zabranjenom pušenju. Ispripovijedana je prvenstveno sa izrazitom romantičarskom notom kroz emotivnu naraciju Seje Sexona, što je rezultiralo pravom malom senzacijom da dobije nagradu od američke publike, koja ništa ne zna o fenomenu i značaju sarajevskog new primitivsa.

Okvir filmske priče je Sarajevo između 1969.-2019., a vrhunac čini pedesetogodišnji jubilej legendarne dvorane Skenderija, nadaleko čuvenog  hrama muzike i sporta. O tome je intimna priča Seje  Sexona, koja kreće od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja  i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere okrunjene 2018. na koncertu zajedničkog jubileja i benda i dvorane u čijim su podrumima započeli svoj put (naslovna fotografija).

Film ”Svjetla Sarajeva” vodi nas kroz  mitove i legende vezane uz samu dvoranu i kamera često bez cenzure zaviruje u backstage intimnu i dočarava  pripreme članova za nastup  te svu  napetost i uzbuđenje pred najveći samostalni koncert benda u njegovoj dugoj karijeri.

Zabranjeno pušenje ovog ljeta intenzivno svira po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, a među 12 koncerata koji im predstoje izdvajamo nastup u programu sarajevskog Live Stagea, 27. 7. na platopu ispred Skenderije.

DokuMfest u Zenici, najavljen za kraj osmog i početak devetog mjeseca, neka je vrsta finala ljetne sezone Pušenja i uz prisustvo reditelja Srđana Perkića na projekciji filma ”Svjetla Sarajeva”, publika zeničkog filmskog festivala može očekivati i dodatna iznenađenja.