Joan_Baez-Morrison-Lennon

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Gene Clark, suosnivač folk rock grupe The Byrds.

1946 – Rođen Martin Barre, solo gitarista engleske rock grupe Jethro Tull.

1950 – Rođen Ljubomir Ninković, gitarista i vokal, član grupa S Vremena na vreme, Tunel i Bilja Krstić & Bistrik Orchestra.

1960 – Američka protestna folk-rock kantautorica Joan Baez objavila samo pod svojim imenom prvi album, koji je upisan u američki Registar snimaka pri Kongresnoj knjžnici kao djelo od kulturnog, historijskog i estetskog značaja.

1966 – Rođen Jeff Buckley, američki rock pjevač, gitarista i autor.

1977 – Rođen Srđan Ćuk, poznat kao reper General Woo.

1978 – Objavljen ”An American Prayer”, deveti i zadnji studijski album grupe The Doors, sedam godina poslije smrti njihovof pjevača Jima Morrisona i pet godina nakon što je bend zvanično prestao s radom.

1980John Lennon objavio sedmi album ”Double Fantasy”, što će biti njegovo posljednje autorsko djelo, budući da je ubijen dvadesetak dana kasnije. Istaknute pjesme izdanja:  “(Just Like) Starting Over”, “Beautiful Boy (Darling Boy)”,  “Woman”.

1983 – Jugoton objavio mini album beogradsk grupe U škripcu pod nazivom “Nove godine”. Šest pjesama snimljeno je za samo dva dana u studiju E.M.A. u Beogradu, a hit je postala naslovna “Nove godine”.

1984 – U Domu mladih u Sarajevu održan rock koncert u povodu 300-te emisije “Primus” Omladinskog radija, emisije u okviru koje je rođena čuvena “Top lista nadrealista“. Zbog iznimnog zanimanja publike, koncert je ponovljen sutradan i ostao je kao jedan od najprominentnijih događaja na sarajevskoj rock sceni koja se u tom periodu vjerovatno nalazila na vrhuncu kreativnog potencijala. Nastupili su Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtovich, Bombaj štampa, Plava trava zaborava, Kongres i nova uzdanica bh rocka, grupa Dinar iz Banja Luke.

1984 – Jugoton objavio drugi album beogradske pop grupe Slomljena stakla, a zapažene pjesme bile su “Una” i “Monsunski vetrovi”.

1992 – U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na internetskom protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu. Tog je dana, dakle, internet službeno zaživio u Hrvatskoj, istovremeno i kao prvi u ex-Jugoslaviji, a prva uspostavljena internetska veza bila je Zagreb-Beč.

1992 – Objavljen soundtrack album iz filma “Bodyguard”, a obilježila ga je ultimativna hit balada “I Will Always Love You” autorice Dolly Parton u izvedbi Whitney Houston. Dobio je Grammyja u kategoriji “Album godine”, a u Sjevernoj Americi postao je 15. najprodavaniji soundtrack album svih vremena.

1997Prljavo kazalište izvelo u Lisinskom koncert povodom 20-godišnjice grupe, koji je snimljen i objavljen kao live album ”XX godina”.

1998 – Američka punk rock grupa Offspring objavila 5. album “Americana” sa hit pjesmama “Pretty Fly (for a White Guy)”, “Why Don’t You Get a Job?” i “The Kids Aren’t Alright”.

2003 – Umro Don Gibson, američki country autor i pjevač. Snimio je brojne hitove između 1957. i 1970. godine, zbog čega je uvršten u Dvoranu slavnih country autora. Ipak, samo je jedna njegova autorska pjesma dovoljna da bude zlatnim slovima upisan u povijest popularne muzike – krajem 1957. godine snimio je pjesmu “I Can’t Stop Loving You”, koja je na listi 100 najvećih country songova svih vremena uvrštena na 49. mjesto. No, ovaj song je slavan postao i u drugim žanrovima. Obradilo ga je više od 700 izvođača, od Franka Sinatre i Jerryja Lee Lewisa do Van Morrisona. Najpoznatiju verziju snimio je 1962. godine Ray Charles i njegova je rangirana kao 161. na listi 500 najvećih rock pjesama ikada.