nirvana mtv unplugged

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1907 – Rođen Compay Segundo, kubanski muzičar i autor koji je svjetsku slavu stekao nakon albuma “Buena Vista Social Club”, čije snimanje i produkciju je 1997. organizirao Ry Cooder.

1948 – Rođen Aleksandar Mežek, jedan od najpoznatijih slovenačkih pop-rock kantautora u 20. stoljeću.

1950 – Rođen Graham Parker, britanski rock autor i pjevač, član grupw The Rumuor.

1960 – Rođena Kim Wilde, engleska pop pjevačica.

1962 – Rođen Kirk Hammett, solo gitarista i autor pjesama u američkoj rock grupi Metallica.

1968 – Objavljen drugi solo album irskog rock autora i izvođača Vana Morrisona ”Astral Weeks”, nekadašnjeg lidera grupe Them. Iako nije imao veliki hit singl, izuzev relativno uspješne “Sweet Thing”, a prodaja je bila razočaravajuća, album “Astral Weeks” smatra se njegovih najboljim djelom i općenito jednim od najgenijalnijih izdanja u povijesti rocka.

1974 – Debi album Bijelog dugmeta “Kad bi’ bio bijelo dugme” stigao je u prodavnice, u za to doba revolucionarnom omotu Dragana S. Stefanovića, koji će se kroz nekoliko godina naći u britanskom izdanju “Pet stotina najljepših albuma svijeta”. Ploča je oborila dotadašnji rekord YU grupe čiji je istoimeni prvi album 1973. prodan u 30 hiljada primjeraka, dok je Bijelo dugme samo do februara 1975., kada je grupi u Opatiji uručen trofej “Zlatna ploče”, prodalo više od 40 hiljada ploča.

1985 – Izašao deveti studijski album Parnog valjka ”Pokreni se” sa uspješnim pjesmama “Ugasi me”, “Ajde igraj” i “Gledam je dok spava”.

1987 – Pojavio se šesti studijski album grupe Lačni Franz pod nazivom “Sirene tulijo”, kojeg je obilježila balada “Čakaj me”, kasnije često ocijenjena kao jedno od najvećih kantautorskih djela Zorana Predina.

1993 Đorđe Balašević počeo snimanje albuma “Jedan od onih života” i završeno je početkom narednog mjeseca, a album je prije Nove godine objavljen pod etiketom Ufa Media. Uz podnaslov “Muzika iz istoimenog romana”, izdanje je donijelo nekoliko zapaženih pjesama kao “Ja luzer?”, “Portret života mog”, “Provincijalka” i “Čovek sa mesecom u očima”.

1993 – U Sony Music studiju u New Yorku američka grunge grupa Nirvana snimila “MTV Unplugged”, koncert koji će postati kultni u njihovoj karijeri. Koncert je prikazan u MTV programu 16. decembra, a samo nešto više od tri mjeseca kasnije Kurt Cobain je izvršio samoubijstvo.

1997 – Objavljen peti ‘engleski’ album kanadske pop pjevačice Celine Dion ”Let’s Talk About Love”, jedan od najbolje prodavanih u povijesti popa, dok je udarni hit albuma “My Heart Will Go On” dobio četiri Grammy nagrade.

2002 Robbie Williams objavio peti studijski album ”Escapology”, čiji je prvi singl “Feel” postao planetarni hit i na nekim svjetskim listama proveo je više od godinu dana.

2002 – Objavljen album ”Brainwashed”, 18. i posljednje izdanje koje je snimio ex-Beatle George Harrison, a pojavio se godinu dana poslije njegove smrti. Sadrži dva uspješna singla, “Stuck Inside a Cloud” i “Any Road”, a instrumentalna tema ”Marwa Blues” je 2004. nagrađena Grammyjem za najbolju pop instrumentalnu izvedbu.

2003Umro Vican Vicanović (56), jedan od najpoznatijih rock fotografa na ovim prostorima.

2003Umro Michael Kamen, američki kompozitor, aranžer, autor pjesama i session muzičar. Radio je s brojnim slavnim rock izvođačima. Tako je za album “The Wall” Pink Floyda bio autor aranžmana za orkestarske dijelove, a na popisu onih s kojima je još radio su Queen, Eric Clapton, Roger Daltrey, Aerosmith, Tom Petty, David Bowie, Eurythmics, Rush, Metallica, Herbie Hancock, Bryan Adams, Sting, Kate Bush i brojni drugi. Jedna od najpoznatijih njegovih pjesama je kouatorski rad sa Bryanom Adamsom, “All for Love” za film “Tri mušketira”, koju su snimili Adams, Sting i Rod Stewart. Kamen je 1997. obolio od multiple skleroze, a umro je u 55. godini od srčanog udara.

2016 – Umrla Sharon Jones (60), američka soul i funk pjevačica, liderica grupe Sharon Jones & The Dap-Kings. Njena pojava u muzici je svojevrsni fenomen, jer je karijeru počela dosta kasno – prvu pjesmu je snimila kad je imala 40 godina.

2017 – Umro Malcolm Young (64), australski ritam gitarista i autor, koji je sa starijom bratom Angusom osnovao hard rock grupu AC/DC. Smatra se da su njegovi rifovi i zvuk gitare presudno označili bogat zvuk benda, a sa bratom je bio koautor većine pjesama.