Metak-U2-Audioslave

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1957 – Rođena Ofra Haza, najčuvenija izraelska pop pjevačica. Snimila je duete i nastupala na koncertima sa brojnim svjetskim zvijezdama, među kojima su Iggy Pop, Michael Jackson, Paula Abdul, Whitney Houston, The Sisters of Mercy i brojni drugi. Sa Goranom Bregovićem je zajednički komponirala pjesmu “Elohi” za film “Kraljica Margot”.

1960 – Rođen Milan Delčić Delča, frontmen beogradske new wave grupe U škripcu i solo artista (Delča i sklekovi).

1973 – Objavljen je 13. studijski album Boba Dylana pod nazivom “Dylan”. Posve netipično, album je imao samo jednu njegovu autorsku pjesmu, “Sarah Jane”. Ostale su bile obrade, među kojima je “Big Yellow Taxi”, jedna od najpoznatijih pjesama kanadske autorice Joni Mitchell, te tradicionalni američki folk song “Lily of the West”, koji je bio i najuspješniji na albumu. Pjesmu su snimili i neki drugi izvođači, a među njima je i Džoni Štulić. Na njegovom albumu “Balegari ne vjeruju sreći” iz 1990. ona se zove “Usne vrele Višnje”.

1979 – Izašao debitantski album splitske rock grupe Metak pod nazivom “U Tetrapaku”, što je i prvi album jedne dalmatinske rock grupe. Za 11 pjesama na izdanju glazbu su napisali basista Mirko Krstičević i braća Željko Brodarić Jappa (vokal i gitara) i Zlatko Brodarić (gitara), a izdvojile su se ”Tetrapak”, “Rock ‘n’ roller”, “Htio sam noćas da ti pišem”, “Balerina”.

1980Grupa sa najkraćim imenom na sceni nekadašnje Jugoslavije, beogradski power pop-rock sastav “I”, objavio svoj prvi album “Na svom talasu”. Najveći hit bio je “Tinejdž bluz”, a poznatije su još “Mirela”, “Još uvek” i “Jugo rok”.

1982 – Zagrebačka grupa Boa objavila svoj drugi album ”Ritam strasti”.

1982 – Dvije godine nakon smrti bubnjara Johna Bonhama, objavljen album grupe Led Zeppelin pod nazivom “Coda” i to je posljednje izdanje slavnog engleskog benda. Riječ je o zbirci od osam songova snimljenih tokom 12 godina i neiskorištenih na ranijim albumima. Među njima su “Poor Tom”, sniman za vrijeme rada na albumu Zeppelin III, te “Ozone Baby”, “Darlene” i “Wearing and Tearing”, koje su snimane dok je grupa radila na posljednjem albumu za života Bonhama, “In Through the Out Door”. Neke od ovih pjesama Zeppelini, inače, nikada nisu svirali na koncertima.

1983 – Umro Tom Evans (36), nekadašnji član engleske rock grupe Badfinger i koutor njihove najslavnije pjesme “Without You”.

1990 – Pop grupi Milli Vanilli oduzeta Grammy nagrada nakon što je ustanovljeno da oni nisu otpjevala ni glasa na svom albumu “Girl You Know It’s True” objavljenom 1989. godine, odnosno da su sve vokale pjevali studijski muzičari.

1991 – Irska rock grupa U2 izdala svoj sedmi album ”Achtung Baby” i za njega dobila Grammy nagradu, a na top listama su najbolje prošle pjesme “One”, “Mysterious Ways” i “The Fly”.

1993 – Na popularnom zagrebačkom Radiju 101 startala emisija “Blackout Rap Show”, koju je realizirao DJ Frx. Emisija je jedan od pionirskih projekata izuzuetno važnih za stvaranje domaće hip hop scene, a istu će ulogu imati i DJ Frx, pravim imenom Kristijan Frković.

1996 – U Modeni u Italiji održan koncert “For War Child”. Organizirao ga je Luciano Pavarotti za pomoć djeci u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini. S Pavarottijem su nastupili Eric Clapton, Elton John, Sheryl Crow i Liza Minnelli.

2001 Mick Jagger objavio svoj četvrti solo album ”Goddess in the Doorway”, na kojem su gostovali neki od slavnih muzičara – Bono Vox, Lenny Kravitz, Wyclef Jean, Joe Perry, Pete Townshend i dr. Po nekima je to njegov najbolji solo album, a zapažene pjesme bile su “Visions of Paradise” i “God Gave Me Everything”.

2002 – Američka alter hard rock supergrupa Audioslave objavila eponimni prvi album. Hitovi izdanja: “Cochise”, “Like a Stone” i “Show Me How to Live”, a za sve teme muziku je uradio bend i stihove pjevač Chris Cornell.

2005 – Prljavo kazalište objavilo 12. studijski album ”Moj dom je Hrvatska”, na kojem je, pored naslovne teme, bila zapažena još pjesma “Šteta što je…”.

2007 – Umro Kevin DuBrow (52), pjevač američke heavy metal grupe Quiet Riot, predstavnika glam metala. Preminuo je zbog predoziranja kokainom. Pjevač Quiet Riota bio je od njegovog osnutka 1973. do smrti. Kao koautor, DuBrow je potpisao jednu od najpoznatijih pjesama grupe, “Metal Health” sa istoimenog albuma iz 1983.

2017 – Umro Warren Thomas “Pete” Moore (79), američki pjevač, autor i producent, poznat kao bas vokal Motown doo-wop, R&B grupe The Miracles, jedne od najvažnijih u popularnoj muzici, koja je 2012. uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame.