Whitney Houston-Time-Freddie Mercury

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1912. – Rođen kompozitor Bojan Adamič, autor koji je, između ostalog, napisao glazbu za oko 150 igranih filmova, kazališnih predstava i televizijskih serija.

1963. – Rođena Whitney Houston, američka R&B pjevačica Whitney Houston, čiji je istoimeni prvi album iz 1985. bio je najbrže prodavani debi nekog solo izvođača ikad, a album sa muzikom iz filma “Bodyguard” iz 1992. postao je najbolje prodavani soundtrack svih vremena, dok je pjesma “I Will Always Love You” najbolje je prodavani “ženski” singl i numera na 6. mjestu općenito najbolje prodavanih singlova ikad.

1964. – U Americi objavljen debitantski album engleske rock grupe The Animals istoga naziva.

1964. – Rođen Radislav Jovanov Gonzo, jedan od najpoznatijih reditelja muzičkih video spotova u Hrvatskoj.

1968. – Kompletirana grupa New Yardbirds u postavi Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham i John Paul Jones, koja će se, poslije jesnje turneje po Skandinaviji, nazvati Led Zeppelin.

1968 – Rock super-grupa Cream objavila 3. album ”Wheels of Fire”. Grupu su činili Jack Bruce – vodeći vokal i bas, Eric Clapton – gitara i vokal te Ginger Baker – bubnjevi, a svi su sudjelovali u pisanju pjesama. Fantastično izdanje, koje je časopis Rolling Stone uvrstio među 500 najvećih naslova svih vremena, sastoji se od dva albuma – prvi je “In the Studio”, a drugi “Live at the Fillmore”. Na studijskom se izdvaja “White Room”, također i kao pjesma uvrštena u listu 500 naj naslova ikada, dok koncertni album donosi neke standarde iz repertoara grupe Cream, kao što su “Crossroads” i 17-minutna “Spoonful”. Jeste li znali: Cream je bila prva tzv. supergrupa u rocku, a termin označava bend sastavljen od članova iz raznih velikih grupa. Cream je, uz to, prvi koji je odvrnuo svoja pojačala do maksimuma i utjecali su na cijelu generaciju hard rock i heavy metal sastava. Na kraju, “Wheels of Fire” postao je prvi dvostruki album koji je u prodaji dostigao platinasti tiraž, dakle više od milion primjeraka.

1974. – U avionskoj nesreći poginuli Bill Chase, jedan od vrhunskih američkih trubača, i tri člana njegove jazz-rock fusion grupe Chase Band.

1976. – U minhenskom Ariola studiju rock grupa Time završila snimanje svog trećeg i, pokazat će se, posljednjeg studijskog albuma “Život u čizmama s visokom petom”, koji je u jesen objavljen pod etiketom PGP RTB-a.

1984. – Koncertom u Varšavi engleska heavy metal grupa Iron Maiden započela je “World Slavery” turneju, na kojoj su izveli ukupno 194 koncerta, što je bila najobimnija turneja u njihovoj karijeri i u okviru koje su nastupili u Beogradu i Ljubljani.

1986. – Engleska rock grupa Queen nastupila na britanskom Knebworth Festivalu i to je bio posljednji koncertni nastup Freddiea Mercuryja. On je nastavio snimati – 1988. objavio je svoj drugi solo album “Barcelona”, a sa Queenom je snimio još dva albuma, “The Miracle” ’89. i “Innuendo” ’91., ali ni jedan nisu koncertno predstavljali.

1992. – Objavljen kompilacijski album “Abba Gold: Greatest Hits”, deset godina poslije prestanka rada legendarnog kvarteta i s prodajom od 28 miliona kopija, izdanje spada među 30 najkomercijalnijih albuma svih vremena.

1993. – Izašao 18. diskografski naslov engleske reggae grupe UB40 “Promises and Lies”, njihovo najkomercijalnije izdanje sa hitovima “Higher Ground” i “Can’t Help Falling in Love”.

1995. – U svojoj 53. godini od srčanog udara umro Jerry Garcia, legendarni gitarista, autor i pjevač američke rock grupe The Grateful Dead.

2002. – Umro Paul Samson, gitarista iz generacije novog vala britanskog heavy metala, koji je, nakon rada s nekoliko beznačajnih grupa, 1977. osnovao je vlastiti hard rock band Samson.