RHCP-Michael Jackson-Divlje jagode-Robbie Williams

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1909. – Rođen Leo Fender, konstruktor čuvenih Telecaster i Stratocaster električnih gitara.

1943. – Rođena Ronnie Spector, vodeća pjevačica girl grupe The Ronettes, popularne u 60-im godinama 20. stoljeća.

1947. – Rođen Ian Anderson, škotski pjevač, autor i multi-instrumentalista, lider grupe Jethro Tull.

1968. – Velški pop pjevač Tom Jones objavio je šesti album “Delilah” i istoimena pjesma je bila treći njegov megahit, nakon “It’s Not Unusual” iz ’65. i “Green Green Grass of Home” iz ’66.

1979. – Drugi studijski album beogradske akustičarske grupe S vremena na vreme pod nazivom “Paviljon G” objavila diskografska kuća PGP RTB.

1979. – Izašao peti studijski album Michaela Jacksona “Off the Wall” koji je označio prekretnicu u njegovoj karijeri – osvojio je nagradu Grammy, uvršten je među 500 najvećih albuma i prodan je u 20 miliona kopija diljem svijeta.

1984. – Izašao prvi i istoimeni album američke rock grupe Red Hot Chili Peppers, a dobio je uglavnom negativne kritike i prodan je u 300.000 primjeraka, što nije bilo dovoljno da pokrije troškove snimanja i promotivne turneje. Važnije od toga, album se smatra prvim izdanjem funk metal žanra i označen je kao “mala iskra koja je zapalila rap rock revoluciju”.

1995. – Divlje jagode u postavi Zele Lipovača, bubnjar Nasko Budimlić, basista Sanin Karić i pjevač Žanil Žak, u Stuttgartu započele snimanje osmog studijskog albuma “Sto vjekova”.

1996. – Objavljen prvi singl pjevača Robbiea Williamsa nakon što je godinu ranije napustio grupu Take That – obrada pjesme Georgea Michaela “Freedom”.

2008. – Isaac Hayes, legenda soula i funka, preminuo u svojoj 65. godini u Memphisu.