Na današnji dan u svijetu muzike: 29. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Na 12. ceremoniji dodjela nagrada Oscar, održanoj 29. 2. 1940. u Los Angelesu, nagradu za najbolji song dobio je “Over the Rainbow”, tema iz filma ”The Wizard of Oz”. Uzgred, te godine dominirao je film “Prohujalo s vihorom”. Pjesma “Over the Rainbow”, koju pjeva Judy Garland, upisana je 2017. godine u američki National Recording Registry pri Kongresnoj knjižnivi kao kulturološki, historijski i umjetnički značajno djelo.

1968 – Prvi R&B Grammy. Na 10-godišnjicu dodjele Grammy nagrada, 29. 2. 1968., prvi put su uvedene i nagrade u kategorijama rhythm and blues muzike. Prva dvostruka slavodobitnica bila je Aretha Franklin za pjesmu “Respect”. Inače, ove godine je album Beatlesa “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” osvojio najveći broj nagrada – četiri trofeja u kategorijama album godine, najbolji cover, najbolji zvuk i snimak godine.

1976 – Rođen Ja Rule, američki reper pravoga imena Jeffrey Atkins. Godine 2001. godine imao je hit pjesmu s Jennifer Lopez, “Im Real” i album “Pain Is Love” na prvom mjestu američke liste, a sljedeće 2002. s obje strane Atlantika postigao je uspjeh s pjesmom “Always On Time”. Među njegovim poznatijim naslovima još su pjesme “Put It on Me”, “Between Me And You” i “Wonderful”. Od 1999. i prvog albuma “Veni Vidi Vici” do 2012. godine objavio je sedam studijskih albuma.

1992 – Koncertom u Lakelandu na Floridi započela turneja irske rock grupe U2 “Zoo TV Tour”. Završila je 10. 12. 1993. u Tokiju i na 157 koncerata show je vidjelo oko 5,4 miliona ljudi. Show je djelimično bio inspiriran načinom CNN-ovog izvještavanja uživo o Golfskom ratu i parafrazirao je utjecaj mas-medija u životu ljudi. No, u vezi s ovom turnejom posebno je zanimljiva priča o ratnom Sarajevu, koju je otkrio američki novinar Bill Carter u svojoj knjizi “Fools Rush in”. Iako je on od proljeća 1992. izvještavao iz okupiranog Sarajeva, jednom prilikom na MTV-ju je uhvatio izjavu frontmena grupe U2 kojom Bono najavljuje “Zoo TV” turneju, te zatražio razgovor s njim. Carter je Bonu objasnio šta se u Sarajevu događa, a Bono se doslovno rasplakao i izrazio želju zasvirati u Sarajevu. Organizirati koncert tada bilo je nemoguće, ali Carter se dosjetio: ako U2 ne može u Sarajevo, Sarajevo može na njihove nastupe. Na svakom koncertu u nastavku turneje, uspostavljana je satelitska veza sa Sarajevom, a nasumično izabrani stanovnici uživo su svjetskoj publici prenosili svoja iskustva i svoje priče. A u Sarajevo je U2 ipak došao – zasvirali su napokon 1997.

2012 – Umro Davy Jones (66), engleski pjevač i autor, poznat kao član američke rock i pop grupe The Monkees, koja je originalno bila aktivna od 1966. do 1971. godine i neki od njenih poznatih pjesama su “Last Train to Clarksville”, “Pleasant Valley Sunday”, “Daydream Believer” i “I’m a Believer”.