Bo Diddley-Drago Mlinarec-Elektricni orgazam

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Lou Reed, američki pjevač, gitarist i autor, član eksperimentalne art rock grupe Velvet Underground (1965-1973) i solistički izvođač-autor.

1948 – Rođen Rory Gallagher, irski blues rock gitarist, najpoznatiji je po svojoj solo karijeri u kojoj je realizirao 18 albuma, ali i po radu s grupom Taste u 60-im godinama prošlog stoljeća.

1955 – Rođen Zrinko Tutić, jedan od najpoznatijih i najplodnijih autora na pop sceni nekadašnje Jugoslavije.

1955 – Američki rhythm & blues gitarista, pjevač i autor Bo Diddley snimio svoju prvu pjesmu ”Bo Diddley”, koja će zajedno s brojem “I’m A Man” u aprilu biti objavljena na singlu, a potom nešto kasnije i na albumu ”Bo Diddley”. Singl s obje pjesme uvršten je u američki Nacionalni registar kulturno važnih snimaka, te u Blues Hall of Fame. Diddleya kao uzor navodili su brojni slavni bendovi, kao The Rolling Stones, ZZ Top, The Doors, The Clash i izvođači Buddy Holly, Run DMC, Prince i brojni drugi.

1962 – Rođen John Francis Bongiovi Jr., poznatiji u svijetu muzike kao Jon Bon Jovi, lider i osnivač američke rock grupe Bon Jovi.

1973 – Rođen Matija Dedić, klasični i jazz pijanista, sin slavnog kantautora i pjesnika Arsena Dedića i pjevačice Gabi Novak.

1975 – Jugoton izdao treći album Drage Mlinareca “Rođenje”. Zapažene numere, pored naslovne, bile su “Helena lijepa i ja u kiši”, “Pjesma o djetinjstvu” i “Kule od riječi”, koje se smatraju nekim od ključnih djela ovog zagrebačkog kantautora.

1977 – Rođen Chris Martin, glavni vokal, pijanista i ritam gitarista grupe Coldplay.

1983 – Počinje era CD-a. Na današnji dan u Americi i na još nekoliko tržišta u svijetu u prodaji su se pojavili CD playeri zajedno sa 16 muzičkih izdanja iz kataloga CBS-a na novom digitalnom audio mediju, 5-inčnom compact discu – i ovaj se događaj smatra kao “big bang” digitalne audio revolucije.

1984 – Električni orgazam završio snimanje pjesama za svoj četvrti studijski album “Kako bubanj kaže”, na kojem su, uz naslovnu, zapažene još pjesme “Klinci traže zabavu”, “Ja želim promene / baby, baby, baby, baby”, “Fras u šupi” i “Volim te”, balada sa očitim utjecajem Rolling Stonesa i njihove numere “Waiting for a friend”. Kada je sredinom mjeseca Jugoton objavio album, on nije naišao na preveliku naklonost kritike, ali za samu grupu najveći je izazov bio to što su ih počele potresati personalne krize. Još prije snimanja napustio ih je gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, koji odlazi u Ameriku, a neposredno po izlasku albuma odlazi i klavijaturista Ljubomir Đukić. Problemi time nisu okončani: bubnjar Goran Čavajda Čavke zbog droge dospijeva u zatvor, dok uskoro Grof odustaje ne samo od benda već i od muzike. Gile je, dakle, morao formirati novi sastav, pa je uz novog gitaristu Branislava Petrovića Bananu pristigao i basista Zoran Radomirović Švaba. Pred snimanje narednog albuma u postavu se, ipak, vratio bar jedan stari član, Čavke, koji je izašao iz zatvora. S mukom preživljavajući ovo krizno razdoblje, Električni orgazam je još dvije godine, odnosno do pojavljivanja “Distorzije” morao čekati da bude prihvaćen kao rock zvijezda u cijeloj zemlji.

1985 – Koncertom u Skenderiji, Bijelo dugme je započelo veliku jugoslavensku turneju na kojoj su promovirali album “Bijelo dugme”, snimljen s novim pjevačem Mladenom Vojičićem Tifom.

1985 – Interesantan odmetnički Eurosong izbor dogodio se u Zagrebu. Naime, obzirom da je već bilo poznato da će finalna večer Eurosonga u Göteborgu u Švedskoj biti priređena 4. maja, na petu godišnjicu Titove smrti, Jugoslavenska radio-televizija (JRT) zabranila je ranije određenom domaćinu nacionalnog izbora, Televiziji Zagreb, da ga i održi. Namjera JRT-a bila je da bojkotira Euroviziju i ne pošalje svog predstavnika u Švedsku. Međutim, rukovodstvo TV Zagreba se oglušilo o zabranu i izbor su organizirali 2. 3. 1985. u svom Studiju 5. Zanimljivo je da su sudjelovali svi republički i pokrajinski televizijski centri – osim beogradskog i prištinskog. Nekoliko dana poslije festivala JRT je kaznio samo TV Zagreb globom koja je iznosila fantastičnih 200.000 dolara! Pobjednik odmetničkog zagrebačkog izbora i nesuđeni Eurosong sudionik bila je splitska pjevačica Zorica Kondža s pjesmom “Pokora”.

1991 – Umro Serge Gainsbourg (62), francuski pjesnik, kantautor, glumac i producent. Objavio je 23 albuma, a njegov famozni hit iz 1969. godine, duet sa Jane Birkin “Je T-aime…Moi Non Plus”, donio mu je svjetsku slavu i prva mjesta na top listama.

1999 – Umrla Dusty Springfield (59), britanska pjevačica koja je bila jedna od rijetkih ženskih sudionica tzv. Britanske pop invazije u Americi. Njen prvi hit singl iz 1963. bio je “I Only Want To Be With You”, a imala je još 16 hit singlova na listama. Za svoju ulogu u rock and rollu primjena je u Hall of Fame i u Americi i u Engleskoj, kao jedno od 25 najvećih ženskih imena u povijesti rocka. Do 1995. objavila je 14 studijskih albuma.

2003 – Umro autor Twista Hank Ballard (66), afro-američki R&B i rock pjevač. Godine 1959. napisao je i snimio pjesmu “The Twist”, koja je stavljena na B-stranu singla, ali kada je godinu dana kasnije Chubby Checker debitirao na sceni sa svojom verzijom, “The Twist” je postao mega-hit na svim top listama i izazvala planetarno plesno ludilo.