Crveni koralji - Siluete - Indexi

Uz 50 godina Woodstocka: 11 najvećih domaćih beat & rock pjesama 1969

Glas.ba RTV Muzika - regija

Woodstock je planetarno najslavniji rock festival svih vremena i danas, kada je prije pola stoljeća počeo njegov trodnevni program, taj veliki događaj spominje se na različite načine u cijelom svijetu, a među njima je simbolični izbor najvećih rock pjesama iz 1969. Tim povodom imamo i mi prijedloge.

Vrlo zanimljiva je bila ta 1969. godina: Neil Armstrong bješe prvi čovjek na Mjesecu… Pele postigao 1000-ti gol u karijeri… Emitirana prva epizoda ”Letećeg cirkusa Montyja Pythona”… Charles Manson zvjerski ubio glumicu Sharon Tate… Dogodile se velike demonstracije u Americi protiv rata u Vijetnamu… John Lennon snimio ”Give Peace A Chance”… Led Zeppelin snimili prvi album… Na krovu Apple Recordsa u Londonu dogodio se posljednji javni nastup Beatlesa… Umro jedan od kreatora Rolling Stonesa, Brian Jones… Pojavila se prva rock opera, album “Tommy” grupe The Who… i, konačno, dogodio se Woodstock.

Uz rođendan slavnog hippe festivala, američki ”Billboard” izabrao je 100 najvećih pjesama 1969. godine i listu predvodi The Zombies “Time of the Season”, a slijede Sly and the Family Stone “Everyday People”, Crosby, Stills & Nash “Suite: Judy Blue Eyes”, The Rolling Stones “Gimme Shelter” (zanimljivo, tada se nije pojavila ni na top listama), te Isaac Hayes “Walk on By”.

Iz svega gore navedenog možemo dobiti neku okvirnu sliku o godini prije pola stoljeća. Kakva je bila naša, u svijetu popularne muzike?

Neki od beat i rock & roll prionira su već bili dio prošlosti (Karlo Metikoš alias Matt Collins, Atomi, Bijele strijele, Sanjalice, Elipse, Iskre, Kameleoni), neki od aktuelnih bendova nisu objavljivali u 1969. (Grupa Mi, Roboti, riječki Uragani, Zlatni akordi, Delfini), a treći samo što nisu kročili na scenu (Pro arte, Lutajuća srca, Vlada i Bajka, YU grupa).

Iz produkcije domaćih pjesama u toj godini izdvojili smo 11 brojeva. Zapravo, prošvercali smo dva iz 1968. godine, smatrajući da su ključni u opusu njihovih autora i da su obilježili i ’69. i niz godina koje su uslijedile.

Poredali smo ih abecedno, a poželite li dati svoj glas (maksimalno za 3 pjesme) i tako birati najbolje, anketa je na kraju ove priče.

Biseri – Anuška

Zagrebački Biseri, u kojima je ponikao gitarista Vladimir Kočiš Zec (proslavljen sa Novim fosilima) izdali su četiri singla do 1975. i reprezentativna im je pjesma ”Anuška” koju je komponirao vanjski saradnik Zdravko Korpar na stihove pjesnikinje Maje Perfiljeve koja će se pročuti po pisanju tekstova za brojne pop zvijezde.

nastavak na sljedećoj stranici