The Naked Act, višestruko zanimljiv muzički debi Sarajlije Berina Češkića

Muzika BiH Show Time

Za bh. muzičke prilike, album koji je snimio sarajevski kantautor Berin Češkić privlačno je ‘easy listening’ izdanje, a dodatnu zanimljivost mu daje činjenica da je riječ o studentu scenskih umjetnosti kojemu je muzika samo jedan od načina izražavanja.

‘Danas pjesmu ili album može snimiti svako’ tvrdnja je koja najčešće ima pejorativan prizvuk i odnosi se na poplavu preambicioznih ‘zvjezdica u pokušaju’. U tom smislu je puno lakše nego prije 20-30 godina imati svoj album, jer i početnicima nove tehnologije omogućuju jednostavnije i jeftinije snimanje i besplatno digitalno izdavanje.

No, u drugim slučajevima, ta vrsta demokratičnosti može činiti suprotan fenomen – mogućnost da izronite iz anonimnosti toliko je veća koliko imate ono nešto posebno u sebi.

Album ”The Naked Act” koji se upravo pojavio na mreži i potpisuje ga Berin Češkić takva je priča.

Berin Češkić, album

Berin ima skromno muzičko iskustvo (”Svirao sam u par kafića u Sarajevu, ali zaista ništa ozbiljno, jer sam studirao dva fakulteta u isto vrijeme, što mi nije ostavljalo mnogo slobodnog vremena”), muzika mu čak nije na prvom mjestu jer je student Akademije scenskih umjetnosti, ali (kako god zvučalo kao otrcana fraza) muziku nosi u sebi.

Rezultat su deset tema na albumu, koji je neka vrsta zbirke svega onoga što ga privlači da pjeva, svira gitaru i klavijature te piše autorske pjesme, pa je sačinjena od bluesa i rocka do tanga i pop balada. Većina stihova je na engleskom i samo dvije pjesme su na maternjem jeziku, akustičarske ”Pjesma za Schielea” i ”Zadnji kralj kiše” urađene po rukopisu Leonarda Cohena.

Obojene njegovim vrlo ugodnim glasom i iznesene s dobrom muzičkom ekipom (Armin Jusuframić – vodeća akustična gitara, Svetozar Čanić – piano, Esmir Mašić – bubnjevi i Mirza Begović – bas gitara), te uobličene u sarajevskom studiju znamenitog Marina Meštrovića, koji je obavio snimanje, miksanje i mastering, tih deset pjesama je privlačna ‘easy listenig’ kolekcija.

Na naše pitanje o planovima nakon objave albuma, Berin Češkić kaže da će uraditi još dva-tri spota, obzirom da je tokom godina studiranja nakupio mnogo ideja koje bi bilo zanimljivo realizirati kao video izraz, ali da za sada ne planira nikakve koncertne promocije.

Ako ”The Naked Act” i ostane samo zvučni zapis jednog dijela njegove razolike umjetničke intime, objavljivanje albuma opet ima smisla. Bude li se Berin, ipak, odlučio za intenzivniji muzički rad, potencijal koji je iskazao potvrđuje – pjesmu ili album može snimiti svako, samo se treba odlučiti. I raditi bez kalkulacija.

Novi spotovi koje Berin najavljuje izabranim će pjesmama dati dodatnu dimenziju, a do tada možete preslušati cijeli materijal i zamišljati.