Porin za životno djelo Ibrici Jusiću i Silviju Glojnariću, posebno priznanje rokeru Paolu Sfeciju

Muzika - regija Show Time

Novi dobitnici Porina za životno djelo su kantautor i legendarni šansonijer Ibrica Jusić, te dirigent i renomirani jazz skladatelj Silvije Glojnarić, objavio je Upravni odbor Porina.

Ibrica Jusić je kantautor i šansonijer prepoznatljivog izraza, poznat i kao pjevač zabavne muzike i sevdaha.

Na sceni je od 1968. godine, kada je pobijedio na Zagrebačkom festivalu s pjesmom ”Celuloidni pajac”. Sedamdesetih godina proslavio se, između ostalih, pjesmama ”Mačka”, ”Dobro jutro”, ”Margareta”, ”Jubi san vašu ćer”. Skladao je na stihove poznatih domaćih pjesnika Luke Paljetka, Dobriše Cesarića, Miroslava Antića, Šantića, Tina Ujevića, ali i svjetskih pjesnika poput Shakespearea, Bertolda Brechta i Leonarda Cohena. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri, Ibrica je radio i s drugim muzičarima kao što su Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Drago Britvić i mnogi drugi.

Silvije Glojnarić, renomirani dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu kompozicije i glazbene teorije. Kao bubnjar svirao je s najpoznatijim hrvatskim, ali i glasovitim svjetskim jazzistima te je bio stalnim članom SFB Big Banda u Berlinu. Osim jazza, aktivan je i na području moderne ozbiljne, te komorne muzike za razne ansamble, a muziku piše i za televizijske i radijske programe, mjuzikle, te razne orkestre.

Upravni odbor odlučio je uručiti i Porin za posebna dostignuća jednom od najistaknutijih ‘glasnogovornika’ hrvatske glazbe, članu raznih strukovnih organizacija, a široj publici poznatom rock bubnjaru Paolu Sfeciju.

Paolo Sfeci je kao rock bubnjar bio u ranoj postavi grupe Azra, snimio je prvi LP grupe Aerodrom ”Kad misli mi vrludaju” (1979.), zatim, kao član postave Parnog valjka, njihova izdanja od albuma ”Vruće igre” (1980.) do ”Anđeli se dosađuju” (1987.), te tri LP-ja s grupom Boa u ’90-ima.

Sfeci je jedan od pokretača Hrvatske glazbene unije (HGU), koja nastaje 1992. godine i čiji je bio prvi predsjednik. Jedan je od osnivača i Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, sudjelovao je u pokretanju Porina, 1993. godine, a onda je bio među utemeljiteljima Instituta hrvatske glazbene industrije, koji je danas Unison, krovni savez muzičkih udruženja.

Dobitnicima ovih trofeja statue će biti uručene na svečanoj dodjeli Porina, 29. 3. u Centru Zamet u Rijeci.

Paolo Sfeci
Paolo Sfeci