Borderland soundtrack

Ima li još sedme jugoslovenske republike?

Film & Foto & TV Show Time

Uloga i značaj muzike u kulturi otpora na postjugoslovenskom prostoru od 1980-ih do danas tema je dokumentarnog TV serijala Borderland Soundtrack autorke Brankice Drašković, koji je startao 5. marta na Drugom programu Radio-televizije Srbije, a traga za konturama takozvane sedme republike – samonikle pop kulturne sfere u regionu, koja nije ostala neoštećena u ratnim ’90-im, ali čiji duh i danas živi.

Nalazeći inspiraciju u knjizi “Sedma republika” Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu, Brankica Drašković je materijal snimala tokom 2016. i 2017. godine u produkciji udruženja Kontraplan, uz učešće tri generacije muzičara koji daju različite primjere nepristajanja pojedinaca na nametnute identitete i kolektivne snove.

Border soundtrack, Brankica Drašković i Edo Maajka
Border soundtrack, Brankica Drašković i Edo Maajka

Prateći hronološki tok događaja od ’80-ih godina, preko raspada SFRJ i uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru, do aktuelnih prilika, serijal “Borderland Soundtrack” kroz deset polusatnih tematskih emisija – kombinacijom ličnih sjećanja, iskustava i stavova protagonista, predstavlja različite primjere angažovanosti muzičara koji nisu pristali na zatvaranje u nacionalne kulturne obrasce i nisu odustali od malih ličnih borbi za bolji i pravedniji svijet. Takođe, serijal pokušava da otkrije i razloge poraza tih vrijednosti, uz poruku da od osvajanja granica slobode ne treba odustajati.

Među više od 70 muzičara, teoretičara, pisaca i novinara iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Pule, Rijeke, Splita, Zadra, Sarajeva, Zenice, Ljubljane, Maribora, Kopra, Skoplja, Berlina… u serijalu učestvuje niz poznatih muzičara, Darko Rundek, Zoran Kostić Cane (Partibrejkers), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Koja (DisciplinAKitchme), Zoran Predin (Lačni Franz), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Aleksandar Stojković ST (Goribor), Edo Maajka, Damir Avdić, Marko Šelić Marčelo, Sara Renar, Boris Vlastelica (Repetitor), Mile Kekin (Hladno pivo), Vasko Atanasoski (Bernays Propaganda), Nenad Marić (Kralj Čačka), članovi grupa Kanda, Kodža i Nebojša, Let 3, KUD Idijoti, TBF, Goblini, Atheist Rap, Darkwood dub, Dubioza kolektiv, Jarboli, Billy Andol, kao i članovi/ce samoorganizovanih horova Kombinat, Raspejani Skopjani, Horkestar i drugi.

Border soundtrack, Selvedin Avdić

Uz njih, u serijalu sudjeluje i niz onih koje možemo nazvati teoretičarima, Mitja Velikonja (kulturolog), Branimir Slijepčević Brada (Art & Music festival), Gregor Tomc (sociolog, osnivač Pankrta), Ana Hofman (etnomuzikološkinja), Petar Janjatović (novinar i publicista), Ana Martinoli (teoretičarka medija), Ante Perković (novinar, publicista i muzičar, 1973-2017), Selvedin Avdić (novinar i pisac), Igor Bašin (novinar i publicista), Aleksandar Dragaš (muzički novinar), Rüdiger Rossig (novinar i publicista iz Berlina), Vladimir Arsenijević (pisac), Dragan Markovina (istoričar), Boris Dežulović (novinar i pisac), Predrag Lucić (novinar i pisac, 1964-2018).

Border soundtrack Rundek
Border soundtrack, Darko Rundek

Darko Rundek u serijalu poentira definiciju “sedme republike” upravo naglašavajući činjenicu da ono što je novi talas činilo posebnim i što mu je dalo suštinu i ljepotu jeste to što nije bio jugoslovenski, nego svjetski, jer se njegovi akteri svojim stihovima nisu obraćali Jugoslovenima, nego ljudskoj vrsti.

”U pitanju je dakle pripadnost mnogo široj zajednici od nacionalne, a to je lijepa i poučna poruka za ova naša društva koja su i dalje opsjednuta zatvaranju u nacionale torove”, navodi autorica Brankica Drašković.

Prikazivanje serijala “Borderland Soundtrack” počelo je 5. marta na Drugom programu RTS-a, a gledaoci u regiji i šire moći će ga pratiti srijedom u 22 sata kanalu RTS svet/RTS satelit, dok će internet streaming (RTS, OTT platforma RTS planeta i drugi portali) biti u zakazanim terminima.

(SEEcult.org)