Gift

Premijera: Gift aka Otrovni dar – Ne iskači

Muzika - regija Show Time

Novosadski glam/gothic sastav Gift je 15-ak godina vrlo traženi cover band, jer je potpuno drugačiji od drugih u toj kategoriji – nisu ‘skidači’ pjesama u duhu britanskog britpopa 80-ih i 90-ih, već taj repertoar izvode kao da su ga sami i stvorili.

Naziv tog neobičnog benda nije slučajno odabran, jer gift je na engleskom poklon, dok na njemačkom znači otrov, pa njihova jedinstvena interakcija s publikom i njihov magični muzički vremeplov može značiti i otrovni dar, nešto od čega se teško oporaviti kad ga jednom kušate.

Pjevač Gifta, Jovan Matić, iz Londona se vratio u svoj grad 2012. godine i sa instrumentalnom četvorkom iza sebe (Olivera Budosan – klavijature, Žarko Dunić – bas, Stanko Đukić – bubanj, Vladimir Perović – gitara) postaje klupska atrakcija, specijalizirani za opus koji malo ovdašnjih bendova izvode, Morrissey, Pulp, Radiohead, Joy Division, Bowie, Placebo, Blur, Soft Cell, Pet Shop Boys, Nick Cave, The Cure…

Specijalizirali su se za ”Tribute David Bowie” i ”Tribute Depeche Mode” programe, ali su u međuvremenu snimili i prvi autorski album ”Dreamoscope”, koji zvučnim sanovnikom još jednom opravdava inovativni bendovski naziv.

Najnoviji video klip Gift je realizirao u Sarajevu, u produkciji agencije Front Branka Vrdoljaka, a ciljano su ga objavili 8. marta, jer za razliku od prethodnog singla sa albuma, ”Da l’ si srećna”, posvećenog majkama, ovaj nosi poruku svim (ne)sretnim sinovima.