Jugosloven K. – hronika posljednje rock ‘n’ roll mladosti

Čitam Cooltura Muzika - regija Show Time

Kruševački pjesnik i rock novinar Ivan St Rizinger objavio je autobiografski roman višeznačnog naziva ‘’Jugosloven K. (Hronika odustajanja 1990. – 1992.)“ u izdanju Take It Or Leave Booksa.

Ivan Rizinger pripada jednoj od ‘’zalutalih generacija posljednje mladosti SFRJ’’. Rođen 1967. godine i biografiju mu obilježavaju dva detalja koja, među ostalima, simboliziraju to vrijeme – potiče iz mješovitog braka i na omladinsku radnu akciju prvi put je otišao sa nepunih 14, da se osamostali.

Kako Ivan kaže, za tih mjesec dana slobode od majčinske prebrižnosti pokupovao je u Beogradu sve ploče za koje je čuo i gledao bar deset sjajnih koncerata, pa ga je to odredilo u profesionalnom smislu. Naime, pisao je kasnije za četiri viđenije novine i kreirao sedmične petosatne emisije o domaćem rocku na radiju, sredinom devedesetih bio je muzički urednik beogradske izdavačke kuće Take It Or Leave It Records, u kojoj danas ponovo radi taj posao, radeći istovremeno kao glavni urednik portala Rockomotiva.

Novinarstvo je Rizingeru omogućilo profesionalne susrete sa nizom značajnih muzičara, pa je, nakon tri zbirke poezije, objavio i prvu  muzičku knjigu ‘’Jugosloven K’’.

Njen sadržaj čini 20 odabranih intervjua sa bitnim akterima jugoslovenske pop i rock scene s kraja ’80-tih, od Brune Langera, Bore Đorđevića, Dine Dvornika, Ramba Amadeusa (sredina 1990.) do jedinstvene Margite Stefanović (sredina 1992.). Između njih provlači se autorovo ‘’analiziranje sopstvenih životnih lutanja kroz sive krajolike apokalipse jedne uzvišene ideje u koju je vjerovao.’’

On je Jugosloven K., zaglavljen već 30 godina u vremenskom balonu iz koga, svuda oko sebe, posmatra ljudsko ludilo iz perspektive čovjeka što je ostao bez domovine. Baš kao Jozef K., i on samo pokušava da sačuva živu glavu.

‘’Ovo je laka knjiga za čitanje i preteška za brzopotezne analize. Uz nju ćemo biti makar malo blaži prema za samo dve godine pokidanoj otadžbini generacija rođenih puno pre nas, koje su u nju iskreno, iz dubina duše verovali’’, – kaže Ivan Rizinger.

Autor naslovne strane i ilustracija u knjizi je poznati sarajevski crtač i muzičar Berin Tuzlića, a pogovor je djelo pisca, muzičara i urednika izdanja Gorana Šobića Sirana.

Fotografija autora: Miljan Miletić