Pola stoljeća od dana kada smo plakali, baby

Muzika - svijet Show Time

Imala je 27 godina kada je u Hollywoodu 4. 10. 1970. preminula Janis Joplin od predoziranja heroinom.

Bila je treća među slavnim rock muzičarima koji su tih godina umrli kao 27-godišnjaci (godinu poslije Briana Jonesa i nepun mjesec poslije Jimija Hendrixa). Istu tužno-tragičnu sudbinu imali su Jim Morrison, Leslie Harvey, Ron McKernan, Pete Ham i još dvadeset poznatih imena sa scene, da bi se poslije samoubistva Kurta Cobaina, 1994. godine, u javnosti pojavio termin ”Klub 27”.

Posljednje snimanje Janis Joplin dogodilo se 1. 10. 1970. godine, kada je završila vokale za pjesmu “Mercedes Benz”, uz jedan dodatak – muzičku čestitku “Happy Trails”, koju je poslala Lennonu za njegov rođendan.

U studiju je boravila i dan prije smrti. Preslušala je instrumentalnu matricu za song zlosretnog naziva “Buried Alive In The Blues” i vokale je trebala snimati na današnji dan. Obzirom da se nije pojavila u predviđeno vrijeme, producent je otišao u Landmark Motor Hotel, gdje je Janis boravila. Našao je pjevačicu u njezinoj sobi – mrtvu. Janis Joplin je kremirana, a njezin pepeo je iz aviona prosut u Pacifik.

Album “Pearl”, na kojem je pjevačica radila u vrijeme smrti, objavljen je četiri mjeseca kasnije i postao je njezino najznačajnije izdanje, uvršteno među 500 najvećih albuma svih vremena, s brojnim pjesmama koje su postale zaštitni znak Janis Joplin, kao “Move Over”, “Cry Baby”, “Mercedes Benz” i “Me and Bobby McGee”.

Janis je uvrštena među 100 najvećih rock umjetnika i 100 najvećih vokala svih vremena.