Galija pred beogradski i niški koncert – veliki povratak u vrh scene

Muzika - regija Show Time

Galijin album ‘Prva plovidba‘ je jedan od najznačajnijih albuma jugoslavenskog rocka, koji je sympho rocku približio ogromnom broju mladih, a Galija je 40 godina kasnije svježa kao na prvom albumu, poletnija i bolja nego tada, tvrdi prvi čovjek PGP RTS-a, Vladimir Graić

Dva značajna jubileja dostigla je Galija: 40 godina uspješne karijere i izlazak 15. po redu albuma, vrlo simboličnog naziva ”U raju iznad oblaka”, koji se pojavio u proljeće, osam godina nakon prethodnika ”Mesto pored prozora”.

Nenad Neša Milosavljević & ekipa nisu žurili sa koncertnom promocijom. Vrlo razumno, autor je ostavio dovoljno prostora publici da uđe u nove pjesme, čija forma po višeslojnoj strukturi podjeća upravo na Galijine prve sympho rock klasike kao ”Avanturista”, ”Gospi” i ”Decimen” sa albuma prvijenca, ali aranžerski i produkcijski bliske ovom vremenu. Veliki je to izazov u okruženju dominantne trominutne instant muzike. I, kako se sve više čini, Galija ga je savladala.

Nakon prošlogodišnjeg singl-testa ”Nešto me goni” i prve zvanične najave albuma ovog proljeća s naslovnim video spotom, Galija je upravo predstavila novi za pjesmu “Kad bi ti otišla iz ovoga grada”.

Zanimljivo je da iza realizacije spota stoji Nenad Milosavljević, koji se prvi put u karijeri pojavljuje kao autor u toj ulozi.

“Iz odgovornost prema Matiji, kao velikom pesniku (Matija Bećković, čiji stihovi su tekst pjesme, nap.redakcije), odlučio sam se za artistički pristup, koji smatram da je bio jedini ispravan put. Nije mogao biti neki klasičan spot koji bi banalizovao pesmu. Odlučio sam se za paralelnu priču, drugačiji tok i pristup. Ideja je moje lice kao platno na kome nastaje slika. Suština je u jednostavnosti i ideji”, kaže Neša Galija.

I sad slijedi ono što fanovi benda čekaju – prve velike koncertne promocije.

Prva će se dogoditi 9. 11. u beogradskom Sava centru i naredna 16. 11. u hali Čair u Nišu, u gradu u kojem je bend nastao.

“Pola života sam proveo u Nišu, pola u Beogradu. To su mi dva najvažnija grada i logično je što ćemo u njima premijerno izvesti uživo pesam sa albuma ‘U raju iznad oblaka’ i, naravno, mnogo velikih hitova Galije, ali i neke koje dugo nismo svirali. Nama su bitne i zaslužuju da ih na ovim koncertima obučemo u neko novo odelo”, najavljuje Neša.

Galija u Nisu

Za zagrijavanje su Neša i njegov brat Predrag Milosavljević iznenadili Nišlije nenajavljenom kratkom svirkom u centru grada, a u međuvremenu cijela ekipa intenzivno uvježbava program za velike koncerte.

Neformalni snimak sa beogradske Ade Ciganlije pokazuje jedan trenutak uživanja i posvećenosti u izvedbi pjesme “Ja nisam odavde”, koju na probi sviraju braća MilosavljevićBoban Pavlović (bubanj), Dragutin Jakovljević (akustična gitara i ebow), Slaviša Pavlović ( bas) i Goran Antović (klavijature).

Prema nezvaničnim najavama, Galija će koncertnu turneju ”U raju iznad oblaka” iusplanirati na proljeće iduće godine, uključujući, očekivano, izabrane koncerte po Bosni i Hercegovini u produkciji agencije Panta Rhei.

Naslovna fotografija: Vanja Keser