Prvi festival hrvatskih kantautorica

Muzika - regija Show Time

Nakon što već desetak godina u Hrvatskoj buja snažna ženska kantautorska scena, u Zagrebu će na sceni Amadeo, 24 i 25. 8., biti priređen koncertni program kojim će biti obilježena sve jača prisutnost žena na muzičkoj sceni.

Uz nastupe Barbare Munjas, Nine Romić, Lucije Čustić Luce, Ivane Picek, Aklee Neon i Sare Renar, najavljena je i tribina “Žene na nezavisnoj (kant)autorskoj sceni”.

O toj temi će govoriti Nina Romić, u trostrukoj ulozi kantautorica, promoterica i voditeljica koncertnog programa Začarana Močvara, Eva Badanjak iz grupe Žen (autorica, gitaristica,dizajnerica i jedna od voditeljica programa “Živ Žar Žur” u AKC-u Medika), Andrijana Mirna Marin (fotografkinja i studentica Umjetničke akademije u Splitu) te Antonela Marušić (novinarka, aktivistica i književnica) koja će moderirati razgovor.

Antonela Marušić aka Nora Verde
Antonela Marušić aka Nora Verde

Zanimljivo je da će dvije potonje sudionice tribine predstaviti i svoje dokumentarne muzičke filmove posvećene fenomenu glazbenica i (kant)autorica na nezavisnoj sceni. Riječ je o diplomskom dokumentarcu “I one su tu” Andrijane Mirne Marin i filmu “Mogu i sama!” Antonele Marušić, za koji je autorica prije tri godine osvojila novčanu nagradu poznatog D.O.R.F. festivala namijenjenu za razvoj scenarija. U obrazloženju žirija tada je navedeno da ”Antonelin projekt, kroz praćenje kreativnih napora protagonistica filma, pruža ekskluzivni insajderski uvid u suvremenu urbanu alternativnu scenu. Intrigantna priča koja afirmira snažne i nezavisne ženske subjekte, priča je o mladim glazbenicama, novim licima ženske kantautorske scene u Hrvatskoj, koje svojom sposobnošću, upornošću i talentom prkose normama diskografske industrije.”

Za one koji još nisu dovoljno upoznati s radom kantautorica koje će nastupiti na prvom tematskom festivalu, donosimo njihove kratke biografije.

Sara Renar spada među najpriznatija imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima četiri diskografska izdanja, album “Djeca” (2014.), EP “Jesen” (2015.), album ”Tišina” (2016.), koji je nominiran za nagrade Porin i IMPALA za europski album godine, te live album “Gdje povlačiš crtu” (2018.), a uz približno 300 koncertnih nastupa po Hrvatskoj, regiji i kontinentu, apada među najangažiranije domaće kantautorice.

Sara Renar
Sara Renar

Nina Romić je naklonost kritike i publike dobila nakon albuma “Daljine” (2010.) i “Ptice” (2012.), a uslijedili su opet hvaljeni “Stablo” (2014.), koji je osvojio prestižnu nominaciju IMPALA za najbolji europski album i doživio vinilno izdanje, te “Sloboda” (2018.). Ono što je još zanimljivo jeste da je Nina kreatorica programa ”Žačarana Močvara” koji se bavi upravo afirmacijom kantautorske scene.

Aklea Neon, osječka kantautorica i putujuća glazbenica, svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru s glasom koji rezonira do tjemena. Ona je novo ime na sceni, ali samo par singlova koje je do sada objavila (”Da mi je”, ”Pola puta”) bili su dovoljni da dobijer pozivnice za niz nastupa ove godine, čak i na značajnim festivalima u regiji.

Barbara Munjas je djelovala u Gustafima, potom u Barbarima, a onda počela raditi pod svojim imenom, a poigravajući se raznim stilovima (art popa, indie rock, Synth pop), ona je kantautorica koja se može označiti kao alternativna glazbenica. Objavila je singlove “Men” i “Right Place & Right Time”, a trenutno je u fazi snimanja debitantskog albuma čiji je izlazak planiran za kraj 2019.

Ivana Picek Pi je electro-fairy-freaky-pop projekt iza kojeg stoji Ivana Picek, koja je 2017. sama snimila i izdala hvaljen album ‘Časna lubanjska’, koji je donio njenu svojrvsrnu genezu poslije dva ranija albuma koja je snimila prije nego je postala Pi.

Lucija Čustić Luce je prošla najbolju moguću školu – počela je s pjevanjem back vokala prijateljici i kantautorici Ireni Žilić, a onda solo karijerom uz prvi singl “Možda mi” (2014.), da bi do sada objavila EP “U bojama” (2015.) i album prvijenac ”Susret” (2018.).

Ivana Picek Pi
Ivana Picek Pi