Woodstock, Nick & Bobbi

Koliko traje romantična uspomena na Woodstock, toliko traje i brak hippie para sa čuvene slike

GPS za dušu Igra života

Uz svaku godišnjicu Woodstocka svjetski mediji podsjete na jednu od simboličnih priča ljeta ljubavi iz 1969. godine – na mladi par čija je fotografija postala jedan od znakova prepoznavanja festivala i koji je još i danas u braku.

Hipije je ovih godina možda teško naći, ali Nick i Bobbi su još uvijek zajedno i žive samo nekoliko kilometara od Betela, mjesta gdje je 1969. priređen Woodstock.

Moguće je da ih ima još, ali oni su postali planetarno prepoznatljivi, jer se njihova fotografija, koju je slikao reporter magazina Life, pojavila na naslovnici albuma ”Woodstock”.

Bobbi je umirovljena školska medicinska sestra, a Nick stolar. Njihov bračni život je u suprotnosti sa seksom, drogom i rock ‘n’ rollom prošlih vremena.

”Godina 1969. bila je u znaku slobodne ljubavi i života u komunama i mladi ljudi nisu bili monogamni. Mi smo tada bili dečko i djevojka, a dvije godine nakon Woodstocka smo se vjenčali i, 50 godina kasnije, još uvijek se zabavljamo zajedno”, kaže Nick.

Woodstock concert album

U njihovoj porodičnoj kući u Pine Bushu, u oblasti Woodstock, zastava dočekuje posjetioce, na zidu iznad trpezarijskog stola visi poster omota festivalskog albuma, a njihov hladnjak prekriven je fotografijama njihove četvero unučadi.

Fotografija sa Woodstocka sastavni je dio njihove ljubavne priče.

”Ne mogu zamisliti da to nije dio našeg života, ono kakvi smo mi “, priča Bobbi. ”Svakodnevno gledam tu fotografiju nas u dvadesetim godinama i prisjećam se da smo bili svjedoci teškog vremena za našu zemlju. Toliko je bilo podjela – rasnih nereda, atentata, rata u Vijetnamu – ali muzika je bila važan zajednički nazivnik, svi smo se okupili u tom duhu i zato je bilo tako mirno.”

Puno je još simboličnih fotografija snimljeno za vrijeme Woodstocka.

Jedna je i ova, sa tratinčicom, simboličnim cvijetom 1960-ih. On je predstavljao radost, nevinost i čistoću. Iako sam Woodstock baš i nije bio strogo nevin.

Woodstock, tratinčica