Na današnji dan u svijetu muzike: 18. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen David Ruffin, jedan od pjevača famozne R&B i soul pjevačke grupe The Temptations.

1954 – Rođena Ismeta Dervoz, sarajevska pop pjevačica (Ambasadori).

1958 – Rođen Živorad Žika Milenković, pjevač u Bajaginoj grupi Instruktori i lider beogradske grupe Babe.

1958 – Pjesma “Great Balls of Fire”, najslavniji song kojeg je izvodio Jerry Lee Lewis, dospjela na prvo mjesto Ujedinjene svjetske top liste. Zanimljiv je i njezin plasman na Billboardovim listama: bila je druga na pop listi, treća na rhythm nad blues listi i prva – na country listi. Song je ranigiran kao 96. na listi 500 najvećih rock pjesama svih vremena.

1964 – The Beatles s pjesmom “I Want To Hold Your Hand” prvi put ušli na američku top listu i to kao broj 45, a nakon dvije sedmice pjesma, koju su napisali Lennon i McCartney, dospjela je do broja 1. Zanimljivo, Beatlesi su imali već dva albuma, a ovo je bio i peti njihov singl, ali tek je on probio led u tadašnjoj tzv “britanskoj invaziji” koja je zapljusnila Ameriku. Za njim su, redom, u vrhove top lista počele dolaziti i starije pjesme Beatlesa, poput “Love Me Do”.

1970 – Grupa The Doors održala koncert u Fel Forumu u New Yorku i sniman je za prvi live album koji je pod nazivom “Absolutely Live” objavljen u ljeto iste godine. Na njega su uvršteni i neki snimci sa koncerata u Bostonu i Detroitu i “Alabama Song (Whiskey Bar)”, “Back Door Man”, “Five to One” i “When the Music’s Over” neki su od favorita albuma.

1971 – Rođen Jonathan Davis, pjevač američke nu metal grupe Korn.

1974 – Osnovan Bad Company. Bivši članovi grupa Free, Paul Rodgers i Simon Kirke, te Mick Ralphs (ex Mott the Hoople) i Bozz Burrell (ex King Crimson) osnovali su blues rock super grupu Bad Company, a njihov nastupni istoimeni album, objavljen u junu 1974. postao je pet puta platinasti, zahvaljujući hitovima kao što su “Bad Company”, “Rock Steady”, “Ready for Love” i “Seagull”, koji su redom postali rock klasici.

1978 – Rođena Ivana Kindl, cijenjena hrvatska R&B pjevačica.

1986 – Objavljen kompilacijski album Jamesa Browna “In the Jungle Groove”. Za album je izabrano nekoliko songova koji nisu ranije objavljeni, kao “Funky Drummer”, te remiksirane i alternativne verzije starih pjesama (“Give It Up or Turnit a Loose”, “Hot Pants”) snimljene između 1969. i 1971. Iako su na listu 500 najvećih albuma svih vremena uvrštavani uglavnom originalni studijski albumi, ovaj je – kao jedna od rijetkih kompilacija u tom izboru – rangiran kao 330. među najznačajnijim izdanjima.

1987 – Umro Sergio Blažić Đoser (36), pjevač pulske hard rock grupe Atomsko sklonište. Prije sudjelovanja u njenom osnivanju početkom 1977. godine, bio je član lokalnog benda Hush i potom, zajedno s Brunom Langerom, jedno vrijeme član koparske rock grupe Boomerang. Prvi veliki nastup Atomsko sklonište je imalo krajem ’77. na Boom festivalu u Novom Sadu, a debitantski album “Ne cvikaj generacijo” objavljuju naredne godine. Sergio je s grupom snimio ukupno devet studijskih i koncertnih izdanja. Posljednje je bilo “Jednom u životu” (RTV Ljubljana, 1985.), live album snimljen na nastupu u Beogradu 15. 9. 1984. Malo ih je, međutim, znalo da se Đoser s bolešću počeo boriti još 1972. godine, i da je često dane između koncerata Atomskog skloništa provodio u sobi Onkološkog instituta u Ljubljani. Tumor od kojeg je bolovao i zbog čega je zadnjih godina na koncertima mogao pjevati samo sjedeći na visokom stolcu ispred mikrofona, Sergio je potkraj života pokušao liječiti i na jednoj od najboljih klinika u Americi. Tamošnji liječnici su, međutim, bili otvoreni: tada 35-godišnjem pjevaču, nažalost, nije bilo spasa. Grupa je 21. 7. 1986. godine organizirala još jedan koncert u pulskom klubu Uljanik i bio je to oproštajni, posljednji Sergiov nastup u životu. Godinu poslije njegove smrti, 1988., u Puli je organiziran prvi “Đoserov memorijal”, budući tradicionalni humanitarni godišnji rock koncert u počast Sergiu Blažiću. Redovni sudionik koncerta bila je grupa Atomsko sklonište, kojoj su se priključivali brojni prijatelji kao Dado Topić i Time, Aki Rahimovski, Janez Bončina, Tifa Band, Divlje jagode i drugi. Nažalost, memorijal se ugasio poslije 20 godina.

1991 – Koncertom grupe A-ha pred oko 195.000 gledatelja započeo je festival “Rock in Rio 2”. Trajao je do 27. januara i nastupili su još Billy Idol, Guns N’ Roses, George Michael, Santana, Prince, Joe Cocker, Run DMC, Happy Mondays i brojni drugi.

1996 – Prema ideji čuvenog MTV Unplugged serijala, TV Novi Sad Plus je pokrenuo vlastitu seriju akustičarskih koncerata, čija se premijera dogodila na današnji dan 1996. Koncepcija je bila jednaka američkoj: svi nastupi su snimani za televizijski program i kasnije objavljeni na CD izdanjima. Organizaciju i produkciju serijala vodio je urednik programa Plus, Vitomir Simurdić, a kao prve pozvao je Vladu Divljana i i njegov Old Stars Band. Njihov nastup jedini je imao i reprizu, pet dana kasnije. Sa tih koncerata je 19 novih verzija pjesama iz opusa Idola i Divljanove solo karijere, poput “Retko te viđam sa devojkama”, “Radostan dan”, “Dok dobuje kiša u ritmu tam-tama”, “Kenozoik, “Rusija” i “Ona to zna”, iste godine objavio B92 na CD-u pod nazivom “Odbrana i zaštita”. Inače, tokom 2006. i 2007. u studiju TV Novi Sad unplugged koncerte izveli su još Dejan Cukić & Spori Ritam Band, S vremena na vreme, Električni orgazam, YU grupa, Kerber, Kanal Tvid i Love Hunters. Kao CD izdanja jedino nisu objavljeni koncerti Tvida i YU grupe.

1997 – Umro Keith Diamond, autor i producent. Napisao je “Caribbean Queen”, “Suddenly”, “Loverboy” i “Mystery Lady”, najpoznatije pjesme koje je pjevao Billy Ocean. Pisao je i za Donnu Summer, Micka Jaggera, Sheenu Easton i Michaela Boltona.

1998 – Beogradska alternativna rock grupa Block Out ušla je u studio Akademija i do 15. 6. završila snimanje 14 pjesama za album “San koji srećan sanjaš sam”. Postavu grupe su činili: Milutin Jovančić – vokal, Nikola Vranjković – gitara, vokal, Dragoljub Marković – klavijature, vokal, Aleksandar Balać – bas gitara, vokal i Miljko Radonjić – bubnjevi. Vranjković je autor muzike i tekstova, a posebno upečatljivi brojevi su “Zvezdane staze”, “Najduži je poslednji sat”, “U krtogu” i “Armatura”. Album u cjelini daje prilično depresivnu sliku aktualne stvarnosti u Srbiji i po mišljenju mnogih kritičara predstavlja najbolji album godine u ovoj zemlji.

1999 – Ibrica Jusić u studiju “Rokoko” završio snimanje albuma “Hazarder” koji nosi podnaslov “A Tribute To Leonard Cohen”. U aranžmanima Nikše Bratoša, koji je još odsvirao električnu gitaru, bas i klavijature, te sa prepjevima književnika Srđana Depola, na albumu se našao izbor od 12 songova Leonarda Cohena, kao što su “So Long Marianne” odnosno “Zbogom malena”, “Bird On The Wire” u prepjevu “Ptica dugim letom”, “Suzanne” koja je prevedena kao “Ljiljan”, “Malo bečki valcer” (“Take This Waltz”) i druge.

2016 – Umro Glenn Frey (67), američki pjevač i autor, suosnivač rock grupe Eagles. Bio je njen frontmen zajedno sa Donom Henleyjem, s kojim je napisao mnoge materijale, a svirao je gitaru i klavijature te pjevao vodeći vokal u poznatim pjesmama kao “Take It Easy”, “Tequila Sunrise”, “Lyin’ Eyes”, “New Kid in Town” i “Heartache Tonight”.

2020 – Američki americana pjevač i autor David Olney (71), čiju su muziku snimili Linda Ronstadt, Emmylou Harris i drugi, umro je od srčanog udara na pozornici, na festivalu na Floridi, nakon što se zaustavio usred pjesme i rekao samo “I’m sorry”, nakon čega mu je klonula glava. Olney je bio jedan od pionira americane i objavio je više od 20 solo albuma, a njegov song “Deeper Well” sa drugog albuma obradila je slavna Emmylou Harris na svom izdanju 1995. godine ”Wrecking Ball’.