Na današnji dan u svijetu muzike: 08. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen Elvis Presley, planetarna ikona pop kulture dvadesetog stoljeća.

1937 – Rođena Shirley Bassey, velška pop, rock i blues pjevačica.

1946 – Rođen Robert Robbie Krieger, gitarista i suosnivač rock grupe The Doors.

1947 – Rođen David Bowie, pravim imenom David Robert Jones, britanski rock autor i pjevač, jedna od najutjecajnijih figura u rocku u 20. stoljeću.

1967 – Rođen R. Kelly, američki reper, čije puno ime glasi Robert Sylvester Kelly.

1967 – Objavljen singl “(Sittin’ On) The Dock of the Bay”, posthumni broj američkog soul pjevača Otisa Reddinga, koji je na vrhuncu slave u 26. godini poginuo 10. 12. prethodne godine. Balada je postala ne samo najpoznatiji Reddingov song, nego i jedna od najvećih pjesama svih vremena – svrstana je kao 28. na listi 500 najvažnijih songova ikad. Obradu su snimili brojni izvođači, među kojima su Percy Sledge, Willie Nelson, Michael Bolton, Pearl Jam, Sammy Hagar itd.

1970 – Jugoton izdao prvi album zagrebačkog kantautora Arsena Dedića pod nazivom “Čovjek kao ja”. Arsen je svoj diskografski debut imao još 1962., kada je objavljen singl sa dvije pjesme, “Zapleši twist” i “Rođena za mene”. Od tada je Jugoton, kao njegov ekskluzivni izdavač, objavio još 12 singlica i poslije punih osam godina, eto, tek prvi album. Na njemu su se pojavile nove snimke nekih ranije izdanih pjesama, kao “Moderato cantabile” iz 1964. godine, “Kuća pored mora” (1964.), “Sanjam te” (1966.), “Čovjek kao ja” (1966.) i “Sve što znaš o meni” (1969.) te niz novih, od kojih su klasici iz Arsenovog opusa postale “Odabrat ćeš gore” i “Bit ćeš uvijek moja”.

1973 – Rođen Sean Paul, jedan iz najmlađe generacije reagge izvođača sa Jamajke koji je ostvario svjetski uspjeh.

1990 – Izašao ”Nothing Compares 2”, singl irske rock pjevačice Sinead O’ Connor, kojim je najavljen njezin drugi studijski album. Pjesmu je još 1985. napisao Prince za funk grupu The Family. Obrada u izvedbi Sinead postala je megahit, a kasnije je upravo njezina verzija rangirana među 500 najvećih songova u rocku svih vremena. Jeste li znali: Prince ovu svoju pjesmu prvobitno nije namjeravao sam snimiti, ali poslije planetarnog uspjeha koji je s njom postigla Seaned, učinio je to tri godine kasnije i to kao koncertnu verziju na albumu “The Hits/The B-Sides”.

1991 – Umro Steve Clark (30), gitarist i autor pjesama britanskog heavy metal benda Def Leppard. Preminuo je nakon što je uzeo pogubnu kombinaciju antidepresiva i alkohola. Posljednji naslov kojeg je snimio s grupom i bio koautor pjesama na njemu bio je album “Hysteria”, konceptualna hard rock verzija Jacksonovog Thrillera, album koji je prodan u 20 miliona kopija i bio broj 1 na svim svjetskim listama 1987. godine, kada je objavljen. Album “Adrenalize” kojeg je Def Leppard objavio godinu dana nakon Clarkove smrti imao je više od pola pjesama u kojima je on bio koautor.

2002 – Beogradska rock grupa Partibrejkers započela je u studiju “Kod Bareta” u Zemunu rad na svom novom albumu “Gramzivost i pohlepa”. Rad je završen u septembru i u jesen iste godine album je objavila izdavačka kuća Hi-Fi Records. Muziku za svih 11 numera napisao je gitarista Nebojša Antonijević – Anton, a stihove pjevač Zoran Kostić – Cane. S ovog izdanja izdvojile su se pjesme “Žurim” i “Noćas u gradu”.

2006 – Na prvoj i tek utemeljenoj jedinstvenoj hrvatskoj top listi nazvanoj HR Top 20, koju čini zbir rezultata pojedinačnih top lista u programima 60 radio stanica u Hrvatskoj, kao prvi lider pop-rock liste za 2006. godinu proglašena je pjesma “Srce nije kamen” u izvedbi Tošeta Proeskog, ispred numere “Sve je s tobom napokon na mjestu” Tonija Cetinskog.

2016 – Objavljen 25. studijski album Davida Bowiea ”Blackstar”, na 69. rođendan svjetske art rock / glam rock ikone. Međutim, dva dana kasnije svijet je bio u šoku nakon vijesti da je Bowie umro od raka jetre. Njegova bolest do tada nije bila otkrivena u javnosti. Koproducent albuma, Tony Visconti, opisao je djelo kao svojevrsni labuđi pjev i umjetnikov oproštaj s publikom prije smrti. Album je kasnije dobio 5 Grammy nagrada, Brit Award za britanski album godine, kao i ocjenu ‘izdanje godine’ od strane muzičkih publicista.