Na današnji dan u svijetu muzike: 09. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928 – Rođen Domenico Modugno, jedan od najslavnijih talijanskih pop pjevača.

1941 – Rođena Joan Baez, američka folk-rock pjevačica i kantautorica, poznata i po političkoj angažiranosti, posebno u oblastima nenasilja i ljudskih prava.

1943 – Rođen Scott Walker, vodeći vokal američke pop grupe The Walker Brothers.

1944 – Rođen Jimmy Page, gitarista grupe The Yardbirds, poslije koje je sudjelovao u osnivanju grupe Led Zeppelin.

1950 – Rođen David Johansen, pjevač američke glam rock grupe The New York Dolls.

1963 – Kompletirana grupa The Rolling Stones. Na svom prvom koncertnom nastupu u londonskom Marquee klubu u ljeto prethodne godine Rolling Stonesi su svirali u formaciji: Jagger, Richards, Brian Jones, te Dick Taylor na basu i Tony Chapman na bubnjevima. Taylor je otpao u decembru i njegovo mjesto zauzeo je Bill Wyman. Na današnji dan je Charlie Watts, nakon što je nešto ranije napustio grupu Alexisa Kornera, Blues Incorporated, postao novi bubnjar Stonesa i slavni rock bend je formiran u postavi koja će krenuti u pohod ka vrhu rock scene.

1966 – Na Sajmištu u Beogradu održana prva “svejugoslavenska” gitarijada pod nazivom “TV novosti daju šansu električarima”. Jedan od njenih inicijatora bio je čuveni urednik i voditelj Radio Beograda, Nikola Karaklajić, a program je okupio za to vrijeme nevjerovatnih 10.000 gledatelja. Na gitarijadi su nastupili brojni popularni sastavi, među ostalima Iskre, Plamenih 5, Bijele strijele, Terusi, Indexi, Siluete i Elipse, a potonji su i pobijedili.

1967 – Rođen Dave Matthews, američki rock gitarist, pjevač i autor, lider grupe Dave Matthews Band.

1977 – Sarajevski Diskoton objavio kompilaciju Indexa nazvanu samo imenom grupe. S istim nazivom tri godine ranije i Jugoton je objavio kompilaciju, a na njoj je zagrebački izdavač Indexe predstavio kao avangardni rock bend, uvrštavajući pjesme “Plima”, “Da sam ja netko”, “Svijet u kome živim”, “Budi kao more”, “Krivac si ti”, “Sanjam”, “Balada” i “Sve ove godine”. Novu kompilaciju, međutim, Diskoton je priredio s izborom pop hitova. Na albumu su se našli šlagerski uspjesi “Moja Hana”, “Ti si mi bila naj, naj”, “Samo su ruže znale”, kao i baladu koja je već tada, tri godine poslije izvornog objavljivanja na singlu, bila kandidat za evergrin ne samo Indexa nego općenito u domaćoj muzici – “Bacila je sve niz rijeku”.

1977 – EMI odbacio Sex Pistols. U septembru 1976. godine britanska punk grupa Sex Pistols potpisala je ugovor sa jednom od najvećih svjetskih diskografskih kuća EMI i za njih su objavili prvi singl “Anarcy in the U.K.” 26. 11. 1976. Međutim, nakon “skandaloznog ekscesa” na londonskom aerodromu Heathrow, kada je grupa krenula na seriju ugovorenih koncerata u Amsterdamu, EMI je na današnji dan 1977. raskinuo s njima ugovor. Slavu i novac od pjesme “God Save the Queen” i albuma “Never Mind of Bollocks” objavljenih kasnije iste godine, pokupio je drugi izdavač A&M Records.

1984 –  Objavljen šesti studijski album američke hard rock grupe Van Halen pod nazivom “1984”. Uz debitantski, postao je njihov najprodavaniji naslov, a smatra se i najpopularnijim u diskografiji grupe. Bio je to i zadnji album na kojem je sudjelovao pjevač David Lee Roth, kojeg će od sljedećeg zamijeniti Sammy Hagar. Hitovi albuma bili su songovi “Jump”, “Panama”, “I’ll Wait” i “Hot for Teacher”.

1986 – Crvena jabuka snima debitantski album. Na današnji dan u zagrebačkom studiju SIM sarajevska pop grupa Crvena jabuka započela je snimanje svog debitantskog albuma. Postavu grupe činili su Dražen Ričl (glas i gitara), Zlatko Arslanagić (gitara), Dražen Žerić (klavijature), Aljoša Buha (bas) i Darko Jelčić (bubnjevi). Od ukupno 10 pjesama, Dražen Ričl-Para je napisao dvije, “Bježi kišo s prozora” i “Nek’ te on ljubi kad ne mogu ja”, dok je autor svih ostalih Zlatko Arslanagić. Produkciju je obavio Željko Brodarić Jappa (ex-Metak), koji se javlja i kao vokalni solist u pjesmi “On je poput djeteta”. Posao je završen u februaru/veljači i album je pod nazivom “Crvena jabuka” objavio Jugoton 23. 3. Vrlo brzo su se kao hitovi izdvojile pjesme “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora” i “Sa tvojih usana”. Reakcija i publike i kritike bila je nepodijeljena: Crvena jabuka je prihvaćena kao veliko osvježenje na domaćoj pop sceni te je preko noći postala senzacija.