Na današnji dan u svijetu muzike: 10. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođen Scott McKenzie, američki rock pjevač, kojeg je proslavila jedna pjesma – “San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)” iz 1967., koja je postala himna hipi-pokreta.

1943 – Rođen Jim Croce, američki pop-folk-rock kantautor.

1945 – Rođen Rod Stewart, rock pjevač koji je uspješnu karijeru počeo graditi u The Jeff Beck Group, potom u sastavu Faces, a od 1969. kao solista.

1948 – Rođen Donald Fagen, američki rock klavijaturista i autor, suosnivač grupe Steely Dan.

1953 – Rođena Pat Benatar, američka rock pjevačica i jedna od ženskih top izvođača u rocku između 1980-ih i ranih 90-ih godina.

1955 – Rođen Michael Schenker, solo gitarist njemačke rock grupe The Scorpions.

1956 – U studiju u Nashvilleu Elvis Presley snimio pjesmu koju potpisuje i kao kouator – “Heartbreak Hotel” – i prvi je njegov apsolutni broj 1 na top listama.

1968 – Siluete – prvi domaći ‘punkeri’. Na koncertu u Sarajevu, na današnji dan 1968. godine, beogradska rock grupa Siluete, predvođena pjevačem Zoranom Miščevićem, izazvala je euforiju među publikom energičnim koncertom koji je završio – lomljenjem stolica. U to vrijeme Miščević je primao stotine pisama dnevno od svojih obožavatelja i bio je prva megazvijezda među domaćim rokerima. O reakciji većine medija i komentarima fotografija razbijenog inventara suvišno je bilo što kazati… Ako niste znali: Članovi Silueta bili su prvi “zločesti momci” domaćeg rocka po uzoru na Rolling Stonese. Prvi su šokirali javnost svojom jako dugom kosom, a Miščevića su stariji prolaznici na ulici često pokušavali ošišati. On je dodatno šokirao javnost zahtjevom kod osiguravateljskog društva da osigura svoju kosu. Miščević i Siluete su, također, izazivali stalne sukobe s medijima te se često upuštali i u fizičke obračune na koncertima. Tako su jednom u Novom Sadu polomili gitare i – potukli se s publikom.

1974 – Irski blues rock gitarista Rory Gallagher započeo je s koncertom u Belfast Ulster Hallu svoju irsku turneju. Ovaj i još nekoliko nastupa su snimljeni te objavljeni na albumu “Irish Tour 74”. On je, među dvadesetak Gallagherovih studijskih i koncertnih izdanja jedini prodan i milionskom tiražu. Album sadrži live verzije pjesama sa dva prethodna studijska albuma, “Blueprint” i “Tatoo”, ali i nekoliko obrada koje nije snimao u studiju, kao što je “As The Crow Flies” Tony Joe Whitea.

1976 – Umro Howlin Wolf, slavni je blues pjevač, gitarista i svirač usne harmonike. Rođen je 1910. godine blizu West Pointa u državi Mississippi. Počeo je svirati i snimati u svojim poznijim godinama, 1951.  Njegov album “Howlin Wolf” iz 1962. godine slavno je i izuzetno utjecajno djelo bluesa. Na njemu su zabilježene pjesme “Wang Dang Doodle”, “Going Down Slow”, “Spoonfool” i “Little Red Rosster”, koju su 1964. snimili i Rolling Stonesi. Zapravo, najbolja ilustracija njegovog ugleda i utjecaja jest popis izvođača koji su obrađivali njegove pjesme: Jeff Beck (I Aint Superstitious), Led Zeppelin i Jimi Hendirx (Killing Floor), The Doors (Back Door Man), Cream (Spoonfool), The Jesus nad Mary Chain (Little Red Rooster). Tom Waits (Whos Been Talking), a Wolfove pjesme obrađivali su i Bob Dylan, The Who, Cactus, PJ Harvey, George Thorogood, Stevie Ray Vaughan i brojni drugi. Godine 2004. magazin Rolling Stones uvrstio je Hawlina Wolfa na 51. mjesto liste 100 najvećih izvođača svih vremena.

1978 – Smak najbolja grupa 1977. U drugom po redu Džuboksovom godišnjem izboru najboljih rock ostvarenja čitatelji su za zvijezde 1977. proglasili kragujevačku grupu Smak, kojoj je u različitim kategorijama pripalo čak osam trofeja. Zahvaljujući albumu godine “Crna dama” i istoimenoj pjesmi koja je osvojila titulu singla godine, R.M. Točak je dobio najviše glasova kao gitarista i kompozitor godine, Laza Ristovski je bio naj klavijaturista, Zoran Milanović basista i Slobodan Stojanović Kepa bubnjar godine te je, konačno, u glavnoj kategoriji – grupa godine – Smak također bio na čelu liste. Među ostalim laureatima bili su: Dado Topić – pjevač godine, Zdenka Kovačiček – pjevačica godine, Vladimir Mihaljek – producent, Goran Bregović – tekstopisac, Koncert kod Hajdučke česme – koncert godine i Leb i sol – najveća nada. Ako niste znali: Leb i sol u ovo vrijeme još nije imao ni jedno diskografsko izdanje, ali je nastup ove grupe na Omladinskom festivalu u Subotici i na koncertu kod Hajdučke česme uvjerio publiku da se radi o velikoj nadi – u čemu zaista nije pogriješila.

1989 – Beogradska rock grupa EKV završila snimanje svog petog studijskog albuma “Samo par godina za nas”. Deset pjesama, koliko se našlo na ovom izdanju, grupa je snimala tokom listopada/oktobra i studenog/novembra 1988. godine u Studiju M u Novom Sadu, a materijal je završen na imanju Milana Mladenovića u Benkovcu, u blizini Zadra. Tadašnju postavu EKV-a čini su Milan Mladenović (glas i gitara), Margita Stefanović (klavijature), Bojan Pečar (bas) i Srđan Žika Todorović (bubnjevi). Četvorku su u studiju pojačali Australac Teodor Yani, gitarist, producent i tonac, koji je privremeno živio u Beogradu, Mitar Subotić Suba (ex-Rex Illusivi) na klavijaturama i u ulozi producenta albuma te Tanja Jovičević (ex-Oktobar 1864) kao prateći vokal. U vrijeme objavljivanja ‘Samo par godina za nas’ ocjene kritike su bile podijeljene, a najčešće primjedbe spominjale su stilsko ponavljanje prethodnog albuma ‘Ljubav’ i nešto jednostavniju formu pjesama, što je protumačeno kao pokušaj komercijalizacije. Ipak, ovo razdoblje predstavlja vrhunac popularnosti EKV-a na cijelom prostoru tadašnje zemlje i čitatelji časopisa Pop-rock proglasili su ih grupom godine. Posebno popularne pjesme postale su “Iznad grada”, “Krug” i “Par godina za nas”. Nitko, međutim, ni slutiti nije mogao da će naziv albuma i stihovi naslovne pjesme biti tragično proročanski: Milan je nakon teške bolesti umro 5. 11. 1994. u Beogradu, Bojan od infarkta 13. 10. 1998. u Londonu, a Margita 18. 9. 2002. u Beogradu, od posljedica dugogodišnjeg korištenja narkotika.

2000 – Etheridge (ponovo) šokira javnost. Američka rock pjevačica Melissa Etheridge, koja se proslavila nakon dvije Grammy nagrade, za songove “Ain’t It Heavy” (1992) i “Come to My Window” (1994), a 2007. je dobila i Oscara za “I Need to Wake Up”, najbolji originalni song., javnost je prvi put šokirala početkom 1993. kada je objavila da je lezbijka. Već je bila u vezi sa Julie Cypher, bivšom ženom glumca Lou Diamonda Phillipsa, a nakon javne objave počele su živjeti skupa. Za vrijeme njihovog neformalnog braka Cypher je rodila sina i kćer, no “roditeljski” par nije objavio ime biološkog oca. Da bi Melissa Etheridge na današnji dan priredila još jedno iznenađenje objavljujući medijima da je donator sperme bio David Crosby, slavni rock pjevač i autor iz kvarteta Crosby Stills Nash i Young. Iduće godine lezbijski par se razišao i 2003. Etheridge je počela živjeti sa glumicom Tammy Lynn Michaels. Pa je onda i Tammy rodila blizance, a o novom donatoru Etheridge nije progovorila.

2006 – Umro Fadil Toskić, sarajevski pop pjevač Fadil Toskić. Muzičku karijeru je započeo početkom 70-ih godina sa grupom Ajani da bi nešto poslije postao pjevač u grupi Teška industrija, nakon koje nastavlja solo karijeru. Kao solista prve uspjehe postiže na festivalu Vaš šlager sezone, na kojem je 1978. i pobijedio s pjesmom “Zapalio sam plamen” beogradskog kompozitora Aleksandra Koraća, što je ostao njegov najslavniji naslov u karijeri.

2016 – Umro David Bowie (69), engleska i svjetska art rock / glam rock ikona. Prvi veliki hit bio mu je “Space Oddity” iz 1969. godine, a tokom ranih sedamdesetih bio je poznat po svom alter egu Ziggy Stardust. Najveći uspon na rock sceni doživio je 1972. godine albumom “The Rise and Fall Of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Neki od njegovih najvećih hitova uključuju “Let’s Dance”, “Space Oddity”, “Heroes”, “Under Pressure”, “Rebel, Rebel”, “Life on Mars” i “Suffragette City”. Njegov posljednji, 25. studijski album ”Blackstar”, izdan samo dva dana ranije, na Bowiev rođendan. Iza njega je ostala jedna od najimpresivnijih karijera u povijesti rocka, a zbog čestih promjena stilova i diktiranja trendova bio je prozvan muzičkim kameleonom.