Na današnji dan u svijetu muzike: 11. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1895 – Rođen Laurens Hammond, konstruktor Hammond orgulja, instrumenta koji je postao standard u jazzu, bluesu, gospelu i neizbježan u jednom periodu rock muzike.

1924 – Rođen Slim Harpo, američki blues izvođač kojeg su smatrali gospodarom “harmonica blues” scene.

1958 – Rođena Vicki Peterson, američka rock gitaristica i pjevačica, suosnivačica ženske pop rock grupe The Bangles.

1963 – Izašao drugi singl Beatlesa “Please, Please Me”, a pjesma autora Lennona i McCartneya bila je prva koja je objavljena u Americi i prvi njihov naslov koji je došao u sam vrh top lista – dospio je do 2. pozicije na nacionalnoj listi i 1. mjesta na listi New Musical Expressa.

1964 – Rođen Vladimir Podany, sarajevski rock klavijaturista i član grupa Armija B, Divlje jagode i pratećeg benda Mladena Vojičića Tife.

1964 – U Los Angelesu otvoren A Whiskey a Go Go, prvi disco club u Americi.

1971 – Rođen Mile Kekin, pjevač zagrebačke punk-rock grupe Hladno pivo.

1971 – Objavljen album Janis Joplin pod nazivom “Pearl”, četiri mjeseca poslije smrti karizmatične pjevačice. Bio je to njezin četvrti studijski i jedini naslov koji je snimila s grupom Full Tilt Boogie. “Pearl” je postao ne samo najprodavaniji album Janis Joplin nego i najbolje ocijenjeni – na listi 500 najvećih rock izdanja svih vremena rangiran je kao 122. Obrada pjesme Krisa Kristoffersona “Me and Bobby McGee” s ovog albuma također je među 500 najvećih songova. Obradu ove numere snimili su brojni poznati svjetski izvođači, a među njima je i naša pjevačica Bisera Veletanlić. Veliki hitovi su postale autorske pjesme Janis Joplin, “Mercedes Benz” i “Move Over”. Jeste li znali: “Mercedes Benz” je posljednja pjesma koju je Janis snimila za života – samo četiri dana prije iznenadne smrti od predoziranja heroinom. Na dan kada je pronađena mrtva u hotelskoj sobi, 4. 10. 1970., trebala je snimiti i vokal za song “Buried Alive In The Blues”. On je na albumu “Pearl” ipak objavljen kao instrumental.

1971 – Rođena Mary J. Blidge, američka je R&B, soul i hip hop soul pjevačica, poznata i kao “Queen of hip hop soul”.

1971 – Rođen Tom Rowlands, član i osnivač engleskog elektro/dance dueta The Chemical Brothers.

1980 – Objavljen debitantski album engleske rock grupe The Pretenders nazvan imenom benda. Kao mješavina hard rocka, punka i new wavea, ostao je najuspješnije njihovo izdanje na top listama, a magazin Rolling Stone svrstao ga je i među 500 najvećih rock albuma svih vremena. Većinu pjesama napisala je pjevačica Chrissie Hynde i najpoznatiji songovi su “Stop Your Sobbing” i “Brass in Pocket”.

1981 – Jugoton objavio debitantski singl beogradske grupe Šarlo akrobata s pjesmama “Ona se budi” i “Mali čovek”. Postavu grupe su činili Milan Mladenović na gitari, Dušan Kojić Koja na basu i Ivan Vdović Vd za bubnjevima, a pod tim imenom su se, kao nasljednici sastava Limunovo drvo, na sceni pojavili u aprilu 1980. kao prvi iz čuvene pionirske trojke beogradskog novog vala, kojoj su još pripadali Idoli i Električni orgazam.

1981 – Rođena Jamelia, engleska R&B pjevačica.

1983 – Zdravko Čolić je, zajedno s producentom Kornelijem Kovačem, u Londonu počeo snimati album “Šta mi radiš”, koji je Jugoton na LP ploči objavio krajem trećeg mjeseca. Od ukupno 11 songova, pet je komponirao Kornelije na stihove Arsena Dedića, Marine Tucaković i Vlade Dijaka. Kao skladatelji na albumu su se pojavili, također, Arsen, Đorđe Novković i Kika Mac iz grupe Zana, a zanimljiv je još jedan autorski dvojac. Muziku za pjesme “Afrika” i “Tvoje oči” zajednički su napisali tadašnji članovi Riblje čorbe, Miša Aleksić i Momčilo Bajagić, na stihove ovog potonjeg. Sve instrumente na snimanju  odsvirali su engleski muzičari, a jedini domaći gost na ploči bio je slovenski pjevač Aleksandar Mežek, koji je pjevao prateće vokale. Najveći hitovi albuma “Šta mi radiš” postale su pjesme “Chérie, Chérie”, “Pobjegnimo koji dan na more” i “Stanica Podlugovi”.

1985 – Na današnji dan započeo je prvi u seriji tri “Rock in Rio” festivala u Brazilu, u gradu Rio de Janeiro. Trajao je do 20. januara i s 1,5 miliona posjetitelja najveći je rock festival svih vremena. Nastupili su Queen, Rod Stewart, AC/DC, Whitesnake, Yes, Iron Maiden, Scorpions, The B-52’s, Nina Hagen, Ozzy Osbourne i 15 brazilskih izvođača. Dva nastupa grupe Queen, 11. i 18. januara, prenosila je brazilska televizija Globo i koncerte je u 64 zemlje svijeta gledalo oko 200 miliona ljudi.

1988 – Zagrebački ITD Band završio rad na svom trećem albumu “Skidam te pogledom”, koji je započeo 25. 11. prethodne godine snimanjem u studiju Janka Mlinarića u Zagrebu. Sve pjesme za ovaj album napisao je Miroslav Rus, osim “Tekila-šila”, obrade country songa koji je napisao Bobby Bare. Najveći hit albuma postala je balada “Lagano umirem”, a izdvojila se i naslovna numera “Skidam te pogledom”, te “Tekila-šila” i “Majko zemljo”.

1990 – Paul McCartney izveo prvi od 11 rasprodanih koncerata u Wembley Areni u Londonu. Riječ je o koncertima u okviru svjetske turneje kojom je promovirao album “Flowers in the Dirt”, objavljen u ljeto prethodne godine. Bila je to prva turneja nakon “Wings Over the World” iz 1975/76.

1999 – Umro Fabrizio de Andre (59), popularni talijanski pjevač i kantautor. Objavio je 20 albuma do svoje smrti, a još šest je objavljeno posthumno. Jedan od albuma (“Canzoni”, 1974.) snimio je s prepjevima pjesama Leonarda Cohena i Boba Dylana. Među njegovim najpoznatijim hitovima je pjesma “Andrea” iz 1978.