Na današnji dan u svijetu muzike: 24. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Ken Hensley, klavijaturista u engleskoj progressive hard rock grupi Uriah Heep.

1948 – Rođen Jean-Michel Jarre, francuski instrumentalist i kompozitor, jedan od pionira electronic, synthpop i new age žanrova.

1956Elvis Presley snimio pjesmu “Love Me Tender”, kao jednu od četiri teme za soundtrack istoimenog filma.

1964 – Rođena Ljiljana Nikolovska, pjevačica splitske pop grupe Magazin.

1968 – Rođen Andreas Kisser gitarista grupe Sepultura i koautor pjesme “Roots Bloody Roots”, koja je postala bensovska himna.

1973 – Izašao peti album američke grupe The Allman Brothers Band pod nazivom “Brothers and Sisters”, znamenit po pjesmama “Jessica” i “Ramblin’ Man”.

Rolling Stones - Električni orgazam
Rolling Stones – Električni orgazam

1981 – Objavljen 13. album The Rolling Stones “Tattoo You”, jedno od najkomercijalnija izdanja grupe i proglašen za jedan od 100 najboljih albuma ’80-ih godina, te jedan od 500 najvećih naslova svih vremena. Hitovi: “Start Me Up”, “Neighbours”, “Hang Fire” i balada “Waiting on a Friend”.

1983 – Jugoton izdao izdao peti album (računajući ikolektivni “Paket aranžman”) beogradske rock grupe Električni orgazam pod nazivom “Les Chansones Populaires”, sa kolekcijom obrada svjetskih hitova iz 1960-ih i ’70-ih godina.

1985 – Pjesma “I Got You Babe” u izvedbi britanske reggae grupe UB40 i i njihove gošće Chrissie Hynde iz grupe Pretenders izbila na prvo mjesto britanske liste singlova, a čudnom koincidencijom, ravno 20 godina ranije, preciznije 26. 8. 1965., na vodećem mjestu britanske liste bila je ista pjesma u originalnoj pop izvedbi Sonny & Cher.

1994 – Na festivalu “Melodije Mediterana” u Budvi, kao gost nastupila grupa EKV i bio je to njihov posljednji koncert. Lideru grupe Milanu Mladenoviću je pozlilo još za vrijeme nastupa i s mukom ga je, ipak, priveo kraju te je završio u bolnici. Prve sumnje u žuticu demantirali su kasniji pregled u Beogradu, koji su pokazali da, nažalost, boluje od raka. Milan Mladenović je umro 5. 11. iste godine. Imao je 36 godina.

1995 Microsoft svijetu predstavio operativni sustav Windows 95. Premda ćudljiv, bio je jednostavan za korištenje, prvenstveno zbog Start menija. Bill Gates dosjetio se da bi “Start Me Up”, petnaest godina stara pjesma The Rolling Stonesa, bila idealna za njegovu marketinšku kampanju, pa je osobno obavio razgovor s Mickom Jaggerom, koji mu je lupio cifru u milijonim dolara za koju je mislio da je poprilično velika, a Gates je bez pogovora platio. Reklama za Windows 95 sa “Start Me Up” bila je marketinško remek-djelo i osvojila je sve ciljane skupine – od klinaca koje je oduševio jednostavan zarazni riff do baby-boomera kojima su Stonesi bili poznato ime.

2002 – U Zenici održana prva dodjela BH muzičke nagrade “Davorin”, sa pratećim programima posvećenim Indexima, kojima je dodijeljena nagrada za životno djelo. Najviše godišnjih trofeja dobila je sarajevska rock grupa Knock Out, a među ostalim dobitnicima bili su Laka, Zabranjeno pušenje, Adi Lukovac, Kemal Monteno, Hari Mata Hari, Romana, Emir Bukovica i Cliff Williams iz grupe AC/DC.

2008 – Kip pokojne legende reggaea Boba Marleyja svečano otkriven u sklopu festivala Rock Village u Banatskom Sokolcu, 90-ak kilometara od Beograda, kao simbol mira na Balkanu.

2008 – U ceremoniji zatvaranja ljetne Olimpijade u Pekingu predstavili se domaćini narednih Igara u Londonu 2012., orijentirajući se na dva simbola zbog kojih su posebno ponosni – nogomet i rock, a kao znak prepoznavanja svoje prebogate scene nisu izabrali liverpulske Beatlese, nego londonski Led Zeppelin.