Samir Nurkić

Electro house na harmonici? Rezultat može biti užas ili izazvati velike simpatije.

Glas.ba RTV

Obraditi planetarni hit hrabar je čin u koji će se upustiti jedino samouvjeren muzičar, a izabrati temu kakva je ”Blah Blah Blah” slavnog DJ-a Armina van Buurena i taj megapopularni progressive electro house komad odsvirati na harmonici može se pretvoriti u užas ili nešto vrijedno divljenja.

Samir Nurkić je rođen u Zagrebu, majka mu je Mostarka, a otac Brčak i školovao se na Muzičkoj akademiji u Puli, što nisu samo obični biografski detalji, nego daju naslutiti da su odrastanje tog mladog čovjeka obilježili slobodoumlje, otvoreni duh i znatiželja.

Svi oni koji dobar dio života provode u reality svijetu, Samira su upoznali u prošlogodišnjoj sezoni ”Supertalenta”, ali znatiželju ‘ko je taj momak’ radije ćemo vam zadovoljiti otkrivanjem drugog njegovog ostvarenja, video klipom ”Zvončići – harmonika na 6 jezika”, u kojem on otkriva talent koji je i u životu i u muzici jako teško ostvariti i zove se prirodna duhovitost.

Kako se ”Jingle Bells”, valjda najpoznatija muzička tema na planeti, izvodi u Hrvatskoj (nema tu puno dodavanja, sve po pe-esu, buraz nem’reš mi to dirati, kužiš), kako je svira Bosanac (jaran plače, svaku riječ doživi emocijom) ili Crnogorac, Srbin, Makedonac i Slovenac, u dva minuta je demonstrirao Samir.

Za Samira Nurkića je onda i jedan Armin van Buuren prirodan izazov, kao što je i prirodna njegova nova želja, koju je nedavno izrekao gostujući u programu BH televizije – da zasvira sa 2Cellos. Možda u jednoj od njihovih ludo ubitačnih obrada svjetskih rock klasika?

Moguće je da je mlađani zagrebačko-hercegovačko-posavski harmonikaš u ovoj fazi samo nestašni i zaigrani umjetnik, željan izazovnih istraživanja, moguće je da u njegovim obradama ima šoumenskog nerva, ali baš to ga čini muzičarom vrijednim pažnje.

2 razmišljanja na “Electro house na harmonici? Rezultat može biti užas ili izazvati velike simpatije.

  1. Hi there mates, its wonderful post about teachingand completely defined, keep
    it up all the time.

Komentari su zatvoreni.