Samir Nurkić

Duhoviti virtuoz: Lambada na 7 balkanskih načina (kad pređeš u ovu zonu, nema više originala)

Duhovito Ludometar

Virtuoznog harmonikaša Samira Nurkića, rođenog u Zagrebu od roditelja iz Bosne, upoznali smo ljetos kada je na internet postavio obradu ”Blah Blah Blah” DJ-a Armina van Buurena te neobičnu ”Zvončići – harmonika na 6 jezika” i postao hit.

Svaki njegov novi video privlači sve brojniju publiku, pa je zabavna demonstracija ”kako ista uspavanka različito zvuči u našim balkanskim krajevima” u mjesec dana ostvarila blizu 300.000 pregleda.

Sada je za svoju publiku pripremio novu egzibiciju – na harmonici je dočarao kako narodi na Balkanu različito doživljavaju i kako im zvoni u uhu planetarni hit iz ’80-ih ”Lambada”.

Nema sumnje, Nurkić je virtuoz na svom instrumentu, ali njegove najave, komentari o mentalitetu balkanskih nacija, iako stereotipni, dovoljno su duhoviti da ih poslušate. Već sam početak je takav (i nije samo duhovit) – poslije nekoliko taktova originalne ”Lambade”, Nurkić kaže: A čim pređeš u ovu zonu, nema više originala.

Muzičar koji ima glumački talent najavljuje da početkom naredne godine planira i mini turneju po Bosni i Hercegovini. Sviračka monodrama? Drugačiji, dakle, estradni show i mogao bi biti zabavan.

1 razmišljanje na “Duhoviti virtuoz: Lambada na 7 balkanskih načina (kad pređeš u ovu zonu, nema više originala)

  1. Thank you for the article.
    King regards,
    Boswell Duke

Komentari su zatvoreni.