Luddit

Luddit! Neka nova čuda se događaju na bihaćkoj sceni?

Muzika BiH Show Time

Inspirirani ludističkim pokretom, u kojem su strojevi uništavani jer su smatrali krivcima za masovnu nezaposlenost, novi bihaćki rock bend Luddit se može činiti dijelom pokreta za uništenje muzičkog smeća, jer se ono smatra krivcem za masovnu letargiju.

Puno toga zanimljivog se počinje događati na bihaćkoj sceni. Istina, njen odjek u širem okruženju još je prigušen i tek čekamo pravu eksploziju, ali kandidata koji je mogu pokrenuti ima – Grefran, Haman Jazz, Start, Barbarella, Retro, Jall Aux Yeux… I sada još Luddit.

Jasmin Paparević (električna gitara), Jure Petrović (akustična gitara i vokal), Edo Ruždijić (bubanj), Elo Harbaš (bas gitara) i Elvedin Malkoč (tenor saksofon) članovi su Luddita formiranog krajem 2018.

Za manje upućene: ludizam je pokret nastao u Engleskoj početkom 19. stoljeća, dobivši ime po njegovom lideru Nedu Luddu. Luditi su strojeve smatrali krivcima za masovnu nezaposlenost koja je nastajala nakon prve industrijske revolucije, pa su borbu protiv kapitalističkih poduzetnika vodili tako da su uništavali mašine, rušili tvorničke zgrade i potpaljivali skladišta.

Bihaćki Luddit ima vlastitu viziju ”otpora”, koji je nužan za uništenje vladajućeg muzičkog trasha (hranjenog također kapitalističkim poduzetnicima), ali on nije rigidan, nego je “srednji put” koji naučava izbjegavanje krajnosti i obilježen je umjerenošću.

Luddit snimanje

“Ako se žica na muzičkom instrumentu prenapregne puknuti će, a ako je labava neće proizvoditi željeni zvuk” – objašnjavaju Lidditi i citiraju japanskog zen učitelja Taisena Deshimarua da srednji put nije ni kukavičluk, ni strah, ni inercija. Nije mlak i nije neodlučan. On obuhvaća suprotnosti, uklapa se i nadilazi sve proturječnosti.

Svoj (muzički) put kojim će Luddit kročiti na prvom albumu, na kojem rade, bend predstavlja premijernom pjesmom ”Taman”, a šta možemo očekivati objašnjava gitarista i pjevač Jure Petrović: “To će biti neka mješavina stilova na blues-punk-rock temelju. Ima tu i žestokih stvari, potpuno oprečnih pjesmi ‘Taman’. I mi se krećemo u nekom pravcu koji ni nama samima nije potpuno jasan niti je u nekim okvirima pa ne možemo ni tačno precizirati kako će izgledati taj finalni proizvod”, kaže gitarista Petrović.

Naš dojam o prvoj pjesmi je odličan. Lijena, skoro hipnotička melodija koju u tri završna instrumentalna minuta nosi odlični solo sax upravo je ‘taman’ toliko intrigantan da sa velikom znatižejom čekamo nastavak.

A tek stihovi! Veličanstveno.

Taman po mjeri, ukusu, pravilu i propisu, juče je bilo, a sutra tek će doći,
ti budi danas, danas ti je taman
Ljeto prži mozak, a zima uši šiba, pronađi proljeće, proljeće je taman
Ljubav je sladunjava, a mržnja opora, nađi sredinu, sredina je taman
Pokrij se koliko si dug, nek ti svaki dan bude potaman
Ne ubij, ne ukradi, a ne budi ni gladan, otvori dlan da ti bude taman