R.I.P. – preminuo Giovanni Romanini, crtač legendarnog stripa Alan Ford

Čitam Cooltura In memoriam Show Time

Poznati talijanski strip-crtač Giovanni Romanini umro je 20. 3. u 75. godini života od posljedica srčanog udara i time je i svijet stripa ostao bez važnog autora.

Alana Forda su stvorili pisac Max Bunker (Luciano Secchi) i crtač Magnus (Roberto Raviola) i kao strip su ga objavljivali 1969. Kada je Magnus napustio kreaciju Alana Forda da bi se posvetio drugim temama, Romanini (crtač, među ostalim, još jednog kod nas popularnog lika, Texa Willera) ostao je nekoliko godina u timu.

Zanimljivo je da je Alan Ford ostao relativno nepoznat izvan Italije. Francusko, dansko i brazilsko izdanje ubrzo su propala, ali je u bivšoj Jugoslaviji doživio ogroman uspjeh, postajući i ostajući jedan od najpopularnijih stripova, i tada, a i dan-danas u zemljama nasljednicama.

Izdavanje stripa kod nas započeo je 1972. godine ”Vjesnik” iz Zagreba. Prvih desetak epizoda nije donijelo mnogo uspjeha, ali je broj 25 i pojava Superhika ”koji krade od siromašnih i daje bogatima” postao hit i od tada slava Alana Forda traje do danas.

Za njegov kultni status u ogromnoj mjeri je zaslužan Nenad Brixy, čiji prijevodi su bogati opskurni, barokno-zvučnim kroatizmima. I sam pisac, koji je objavio nekoliko komičnih romana o nespretnom detektivskom liku zvanom Timothy Tacher, Brixy je prevodio epizode Alana Forda u slobodnoj formi i njegova duhovita prilagodba i maštoviti tekst ubrzo su osvojili mnoge obožavatelje diljem zemlje.