Ivica Percl - Smak - Crvena jabuka

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Roger Chapman, pjevač progresivne rock grupe Family i solo izvođač.

1947 – Rođen Steve Howe, gitarista grupe Yes.

1951 – Rođen Serđo Blažić, pjevač rock grupe Atomsko sklonište.

1961 – Rođen Srđan Gojković Gile, gitarista, pjevač i osnivač rock grupe Električni orgazam.

1968 – U izdanju Jugotona objavljen drugi EP singl zagrebačkog pjevača Ivice Percla. Bivši gitarista u rock grupi Roboti (koje je napustio u jesen 1966. godine, “jer su bili prebučni”) prvi se puta kao solist pojavio na Zagrebačkom festivalu ’67. s pjesmom “Huligani”, koju je izveo prateći se na akustičnoj gitari i usnoj harmonici. Kada je iste godine objavljen i njegov debi singl s pjesmom istoga stila, “Godine ratne, godine mirne”, Percl je proglašen pionirom protestne muzike na domaćoj sceni, između ostalog zbog sličnosti sa britanskim folk-rock pjevačem Donovanom. Na najnovijem izdanju se predstavio s tri vlastita songa, “Uz zvuke valcera starog”,”Poštovani profesore” i “Gdje se taj savjet što ste mi ga dali” te pjesmom “Stari Pjer” koju je za njegov nastup na Zagrebačkom festivalu ’68. napisao Đorđe Novković, u to vrijeme lider sarajevske grupe Pro arte. S njom je Percl i pobijedio, a na temelju njenog velikog uspjeha “Džuboks” ga je proglasio pop osobom godine. Ako niste znali: Pjesma “Stari Pjer” je prepjevana na desetak svjetskih jezika, a samo izvedba grčke pjevačice svjetske slave Nane Mouskouri iz 1969. godine, pod nazivom “Dans le soleil et dans le vent”, prodana je u nekoliko miliona kopija, što je čini najuspješnijim domaćim naslovom u svijetu u 20. stoljeću. Istu francusku verziju na koncertima je izvodila i Tereza Kesovija.

1977 – Britanska punk rock grupa The Clash objavila prvi istoimeni album. Snimili su ga u postavi: Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon, Terry Chimes i Topper Headon. Poznatije teme s albuma su “Janie Jones”, “Remote Control” i “White Riot”.

1981 – PGP izdao šesti album kragujevačke rock grupe Smak “Zašto ne volim sneg”. U vrijeme dominacije punka i novog vala, lider grupe, gitarist Radomir Mihajlović Točak, odlučio je ugasiti Smak i ovaj album je planirao kao solističko izdanje. Zbog toga u tri jedine vokalne teme nije pjevao Boris Aranđelović već Zoran Živanović Hoze iz Mama Co Co (“Južni voz” i “Nebeski splav”) te Dado Topić (“Zašto ne volim sneg”). Ipak, prije izlaska LP ploče izdavač je inzistirao da bude potpisana kao djelo grupe Smak, što po sastavu – Laza Ristovski (klavijature), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas) i R. M. Točak (gitara) – to i jeste. Album je sačinjen pretežno od instrumentala, među kojima je zapaženija obrada tradicionala “Zajdi, zajdi”. Ako niste znali: Točak i Kepa su zajedno sa Dadom Topićem razmatrali ideju da formiraju novu grupu koju su namjeravali nazvati – Tito. Ona nije realizirana i Točak je, umjesto toga, otvorio privatnu školu gitare u Beogradu i Kragujevcu.

1982 – Američka rock grupa Toto objavila album “Toto IV” sa kojeg je pjesma “Rosanna” određena kao vodeći broj, ali je izdanje jednako označila i pjesma  “Africa”, jedini No 1 hit u karijeri benda.

1986 – Istoga datuma kada je pet godina ranije objavljen “oproštajni” album Smaka “Zašto ne volim sneg”, PGP RTB je 1986. izdao i njihovu povratničku LP ploču “Smak 86”. Grupa se okupila u staroj postavi R. M. Točak (gitara), Boris Aranđelović (vokal), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi) i Zoran Milanović (bas), te novi klavijaturista Milan Đurđević. Uz samo jednu zapaženiju pjesmu, “Kornjačina koža”, album nije dobio dobre ocjene i poslije kraće turneje Smak je opet prestao s radom.

1987 – Jugoton izdao drugi album sarajevske pop grupe Crvena jabuka “Za sve ove godine”, posvećen pokojnim članovima, pjevaču Draženu Ričlu Ziji i basistu Aljoši Buhi, koji su stradali u prometnoj nesreći 18. 9. 1986. U postavu nisu uključili zamjene za njih, dakle cijeli materijal realizirali su bubnjar Darko Jelčić, klavijaturista Dražen Žerić i gitarista Zlatko Arslanagić, a dvojica potonjih podijelili su međusobno pjevačke uloge. S obzirom da su sve pjesme nastale još u ljeto 1985. godine, na albumu su se našle i tri koje je tada napisao Dražen Ričl – “Tugo nesrećo”, “Dođi kod mene” i “Da je samo malo sreće”. Dražen Žerić, koji će ubuduće biti glavni pjevač, prvi puta se javlja i kao autor, potpisujući pjesmu “Hajde, hajde de, opusti se”. Ostale je napisao Zlatko Arslanagić. Nakon izlaska albuma, članovi grupe nisu davali nikakve izjave za medije i nisu održali niti jedan koncert. Publika je svejedno prihvatila nove pjesme, a posebno “Uzmi me kad hoćeš ti”, “Tugo nesrećo”, “Za sve ove godine” i “Umrijeću noćas od ljepote”. Ako niste znali: Na albumu “Za sve ove godine” čuje se i glas Dražena Ričla, skinut sa demo snimki ranijih pjesama nastalih prethodne godine.

1991 – Engleska trip-hop grupa Massive Attack objavila debitantski album ”Blue Lines”, koji je u nekoliko recentskih svjetskih izbora uvršen među najbolja izdanja stoljeća. Zapažene pjesme: “Safe from Harm”, “Be Thankful for What You’ve Got”, “Unfinished Sympathy”, “Daydreaming”.

1994 – Američki rock bend Offspring objavio treći album “Smash”, najuspješniji u dotadašnjoj karijeri, sa hit pjesmama “Come Out and Play”, “Self Esteem” i “Gotta Get Away”.