Na današnji dan u svijetu muzike: 26. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođena Tina Turner, kraljica rock and rolla, pravim imenom Anna Mae Bullock.

1945 – Rođen John McVie, basista i član John Mayallove grupe Bluesbreakers i rock grupe Fleetwood Ma.

1946 – Rođen Jakša Fiamengo, jedan od najpoznatijih i najplodnijih i najpoznatijih tekstopisaca zabavne muzike u 20. stoljeću.

1966 – Američka psihodelična rock grupa Blues Magoos objavila debi album ”Psychedelic Lollipop”, zanimljiv i kao prvo izdanje koje je na omotu imalo riječ “psychedelic”. Najuspješniji singl albuma je “(We Ain’t Got) Nothin’ Yet”.

1968 – U londonskom Royal Albert Hallu održan drugi od dva uzastopna koncerta, što je bio oproštaj supergrupe Cream, koju su činili Eric Clapton, Ginger Baker i Jack Bruce.

1973Braća Malcolm i Angus Young (ritam i solo gitara) formirali hard rock grupu AC/DC i u prvoj postavi bili su još basista Larry Van Kriedt, pjevač Dave Evans i bubnjar Colin Burgess (naslovna slika).

1974 – U ljubljanskom studiju Akademik završen snimanje albuma ”Time II” rock grupe Time, kojeg je početkom naredne godine objavio PGP RTB. Zapažene pjesme bile su ”Dok ja i moj miš sviramo jazz” i ”Živjeti slobodno”, ali ultimativni hit albuma i jedan ok klasika domaćeg rocka postala je balada ”Da li znaš da te volim”.

1976 – Objavljen debitantski singl punk grupe Sex Pistols s pjesmama “Anarchy in the U.K.” i  “I Wanna Be Me”. Prvi broj će biti uvrštena na njihov debitantski album, koji se pojavio skoro godinu dana kasnije, a koliki značaj u rocku ima potvrdilo je uvrštavanje ove pjesme u Rock and Roll dvoranu slavnih 500 songova koji su promijenili rock.

1983 – Objavljen treći album synth-pop dua Eurythmics pod nazivom ”Touch”, koji je smatra jednim od 500 najvećih svih vremena i kao zapažene pjesme donio je  “Who’s That Girl?”, “Right by Your Side” i “Here Comes the Rain Again”.

1989 – Nastupima engleske grupe new wave Squeeze, američke rock pjevačice Syd Straw i njujorškog gitariste Elliot Easton (ex The Cars) započeo je čuveni MTV Unplugged serijal koncerata u kojem će u narednim godinama nastapiti nebrojeni slavni svjetski izvođači.

1991Michael Jackson objavio osmi album “Dangerous”. Prodan je u 32 miliona kopija zahvaljujući pjesmama kao “Jam”, “Heal the World”, “Black or White” i “Dangerous”, a u brojnim izborima svrstan je među najbolje albume svih vremena.

1991 – Prvi tehno party u regiji. U programima Slušaonice body/electro muzike u zagrebačkom klubu KSET mogli su se doživjeti prvi tehno party programi u našoj regiji, a prva večer upravo pod nazivom Tehno party održana je na današnji dan 1991. Muziku je puštao DJ Miljenko Rajaković aka DJ Mary.

1994Indexi održali u Londonu koncert simboličnog i humanitarnog značaja “Aid Appeal for Bosnia and Herzegovina”, a domaćin i organizator bio je mostarski pjesnik Mišo Marić, autor stihova za neke pjesme Indexa, koji je u Englesku nešto ranije dospio kao izbjeglica.

2003 – Ubijen američki reper Soulja Slim, poznat po number one hitu “Slow Motion”. Tri mjeseca ranije objavljen je njegov četvrti album ”Years Later…A Few Months After”.