Na današnji dan u svijetu muzike: 14. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942Rođen Drago Mlinarec, jedan od pionira domaćeg rocka, koji je 1966. osnovao Grupu 220 u Zagrebu, a koja je u povijest ušla kao bend koji je 1968. objavio prvi album jugoslavenske rock muzike “Naši dani”. Nakon Grupe 220 Mlinarec je nastavio solo karijeru i objavio je deset albuma. Prvi je bio “A ti se ne daj” iz 1971. godine, a zadnji “Krhotine” iz 2006. Godine 2008. dobio je nagradu “Indexi” (ranije nagrada Davorin) za životno djelo.

1946Rođena Jane Birkin (‘Je T’aime…Moi Non’), jedina francuska pjevačica uspješna na engleskom govornom području.

1949Rođen Cliff Williams, basista grupe AC/DC.

1965Rođen Nedim Babović, gitarista i autor u sarajevskoj rock grupi Bombaj štampa.

1967Jugoton objavio singl ”Eto! Baš hoću!” Bijelog dugmeta, kojim je najavljen istoimeni album čiji je izlazak uslijedio šest dana kasnije.

1978 – Jugoton objavio singl “Vraćala se Jelena”, prvo izdanje zagrebačke pop rock grupe Izazov koju je predvodio Mato Došen. Pjesma s reggae prizvukom bila je jedan od hitova naredne godine, a dodatno popularna je postala zbog duhovitog prizivanja na slavnu baladu “Selma” Bijelog dugmeta u stihovima: “Glupo je bilo da joj kažem sretno, nije ona Selma da ne zna da čita”.

1979 – Engleska post punk / rock grupa The Clash objavila dvostruki album “London Calling”, koji je označen kao “kamen međaš” i jedan od presudnih za dalje tokove u rock muzici. The Clash je svoj izvorni punk zvuk obogatio sofisticiranim korištenjem brojnih stilova, od rockabillyja i pop stila 60-ih do R&B, ska, hard rock i reagge elemenata. Najznačajnije pjesme albuma su “Spanish Bombs”, “Train in Vain” i naslovna “London Calling” – 15. na listi najvećih rock songova ikad.

1979 – Jugoton izdao šesti studijski album šibenskog pjevača zabavne glazbe Miše Kovača “Uvijek ima nešto dalje”, još jedno izdanje sa rekordnom prodajom, a ono što je zanimljivo za ovaj album sa pjesmama koje je većinom komponirao Đorđe Novković, jesu aranžeri i producenti. Ovaj vrlo važan umjetnički rad obavili su – dva Slobodana Kovačevića! Jedan je Bodo, gitarista Indexa, drugi Mali, basista grupe More.

1984 – Jugoton objavio drugi album riječke pop rock grupe Xenia ”Tko je to učinio”, koji je kao veliki hit obilježila pjesma ”Troje” autora Roberta Funčića, gitariste i pjevača grupe.

1988 – Jugoton izdao peti studijski album Đorđa Balaševića “Panta Rhei” sa nizom uspješnih pjesama kao “Neki se rode kraj vode”, “Requiem”, “Nemam ništa s tim” i “Oni”.

1994Bruce Dickinson, frontmen engleske heavy metal rock grupe Iron Maiden, s pratećim bendom Skunkworks održao koncert u ratnom Sarajevu koje je bilo u potpunom okruženju. Prije Dickinsona u Sarajevo se usudila doći samo folk-heroina Joan Baez, u aprilu 1993., a prije nego što je Dickinson prihvatio, poziv UN majora Martina Morrisa da sviraju u ratnom Sarajevu je odbio sastav Motorhead. Koncert je bio održan u Bosanskom kulturnom centru, a prije Dickinsona i benda nastupile su sarajevske grupe Almanah i Sikter. Svi akteri ovog jedinstvenog događaja ponovo su se okupili u Sarajevu 14. 12. 2015., a 2017. pojavio se dokumentarni film ”Scream For Me Sarajevo” Tarika Hodžića, prvi bh. dokumentarac koji je doživio svjetsku kino distribuciju, pokupivši prije toga nagrade na brojnih festivalima. U novembru 2018. Bruce Dickinson je proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

bruce-dickinson-sarajevo
Bruce Dickinson i bend u Splitu, pred polazak konvoja za Sarajevo

1995 – Bečejska pop grupa Eva Braun objavila album “Pop Music”, čiji je najveći hit pjesma “Sasvim običan dan”.

2003 – Održan finalni programi prvog BH pjevačkog nadmetanja OBN Music Talents, koji je realiziran uporedo i zajedno sa Story Supernova Music Talents zagrebačke Nove Televizije. Završni koncert organiziran je u sarajevskoj Zetri predimpozantnih 15.000 gledatelja i uz direktni TV prijenos. Pobijedio je Amel Ćurić, mladi pjevač iz Gračanice. Od svih finalista, muzičku karijeru nastavili su još Enver Lugavić, Maja Milinković i puno kasnije Jelena Milušić.

2006Umro Ahmet Ertegun, Amerikanac turskoga porijekla, svjetski znamenit kao suosnivač diskografske kuće Atlantic Records, koja je poznata po mnogim izdanjima rhythm & blues, rock and roll i jazz albuma, a posebno je bio značajan za Led Zeppelin.

2007Sarajevo Water Dance, plesni show – ili sevdalinka ispričana na plesni način – nakon što je u ljeto predpremijerno prikazan manjem broju gledatelja u sarajevskom BKC-u, na današnji dan 2007. premijerno je izveden pred mnogobrojnom publikom u sarajevskoj Zetri. Autori predstave su Nedžad Čamdžić Džadžo, pisac libreta i producent, Vlado Podany, autor muzika, i Belma Ceco, koreografkinja, a glavne uloge tumače Igor Drnda i Adis Bijedić. “Sarajevo Water Dance” je ljubavna priča iz ratnih vremena u Bosni i Hercegovini, između mladića i djevojke različite vjeropispovijesti, a sve muzičke teme u predstavi inspirirane su sevdalinkama.