allman-brothers-band

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1959 – Rođen beogradski rock pjevač Dejan Cukić, ex Bulevar, Bajaga i Instruktori i Spori ritam band.

1965 – U Zagrebu održana prva noćdvodnevnog “Prvog festivala beat glazbe”. U programu su sudjelovali zagrebački Delfini, Zlatni akordi i Crveni koralji te Uragani iz Rijeke. U to još uvijek pionirsko vrijeme za beat i rock and roll u nekadašnjoj Jugoslaviji, slične smotre priređivane su u svim republičkim metropolama kao “gitarijade” i “beat festivali” i organizatori su ih najčešće nazivali “prvima”, jer je to bio način da se mladi privuku na koncerte nove električarske muzike.

1969Objavljen istoimeni debitantski album grupe Allman Brothers Band. Zaključna pjesma s albuma, “Whipping Post”, uvrštena je u Rock and Roll dvoranu slavnih songova koji su promijenili rock kao i na Rolling Stoneovu listu 500 najvećih songova ikad. Na koncertima su pjesmu obično izvodili u dugim jam verzijama koje su trajale i po 20 minuta.

1969 – Rođen Puff Daddy, američki reper pravoga imena Sean John Combs.

1970David Bowie objavio treći album ”The Man Who Sold the World”, koji se navodi kao djelo koje je poslužilo za inspiraciju kasnijim goth rock i dark wave bendovima.

1977Izašao peti album Erica Claptona ”Slowhand”, svrstan među 500 najvećih u rocku, a izdanjem su dominirale pjesme  “Cocaine” (obrada poznatog broja  J.J. Calea), “Lay Down Sally” i balada  “Wonderful Tonight”.

1977 – Objavljen treći album američke punk grupe Ramones ”Rocket to Russia”, koji je zahvalujući pjesmama kao “Rockaway Beach”, “Sheena Is a Punk Rocker”, “Teenage Lobotomy” i “Ramona22 proglašen za jedan od 500 najvećih u rocku.

1977 – Jugoton objavio singl zaječarske rock grupe Zlatni prsti “Igraj rege” autora Momčila Radenkovića, gitariste koji je 1970. osnovao sastav. Ona je ostala i najpoznatiji broj u cijeloj njihovoj karijeri.

1985 – Više od godinu dana nakom što je napustio Bijelo dugme, Željko Bebek sa svojom novom grupom Armija B započeo u studiju RTV Sarajevo snimati materijal za njihov prvi istoimeni album, na kojem je zapažena bila samo jedna pjesma, “Široko nam toplo polje glamočko (kunem ti se dušo)”.

1996 – Na japanskom tržištu se pojavio prvi DVD player.

1997 – Kanadska pop pjevačica Shania Twain objavila treći album “Come on Over”, koji je postao ne samo njeno najkomercijalnije izdanje u karijeri, već i jedan od 20 najbolje prodavanih albuma u Americi ikad.

2000 – Održano jubilarno 45. izdanje Zagrebfesta i glavnu nagradu u takmičarskom dijelu programa osvojila Zdenka Kovačiček s pjesmom “Vrati se u moje dane”.

2020 – Umro Ken Hensley, originalni član britanske rock grupe Uriah Heep i autor njihovih brojnih pjesama, preminuo je u 75. godini. Hensley je 1969. godine, od početka rada grupe, bio u postavi primarno kao klavijaturista. Bend je napustio 1980.  Na 13 njihovih albuma svirao je i gitaru, te napisao i pjevao jednu od ključnih pjesama “Lady in Black“.  Autorski potpisuje i druge poznate naslove, kao “Easy Livin’”, “Stealin’”, “Look at Yourself” i “Free Me”. U bogatoj soilističkoj karijeri objavio je deset studijskih albuma te nekoliko kompilacija, a nekoliko mjeseci prijesmrti završio je novi album, ”My Book of Answers”.