bob-dylan-great-white-wonder

50 godina od prvog bootleg albuma

Glas.ba RTV Muzika - svijet

Na kolekcionarskom tržištu se u julu 1969. pojavio dvostruki LP ”Great White Wonder”, koji se  smatra prvim poznatim bootleg rock albumom – što je izdanje koje nije zvanično objavio izvođač, odnosno oficijelna izdavačka kuća, pa je riječ o ilegalnom proizvodu.

Na dvije ploče album donosi 24 songa Boba Dylana. Dio snimki nastao je za vrijeme negovog legendarnog Basement Tapes sessiona sa grupom The Band u New Yorku, a dio je Dylan sam snimio u Minneapolisu u hotelskoj sobi krajem ’61.

Objavljivanje snimki, naravno, nikada nisu odobrili ni Dylan ni njegova izdavačka kuća, pa izdanje nije na omotu imalo nikakvu ilustraciju, kao ni ime izvođača, odnosno ništa osim natpisa “Great White Wonder” na bijeloj površini.

GWW

Samo neke od pjesama (“I Shall Be Released”, “This Wheel’s on Fire”) pojavile su se na oficijelnim albumima, ali ostale nisu.

Obzirom da je Bob Dylan i u narednim desetljećima bio omiljena meta anonimnih bootleg-izdavača, izdavačka kuća Columbia je 1991. pokrenula zvaničnu “The Bootleg Series” ediciju i počela objavljivati Dylanove rijetke i ranije nerealizirane studijske, koncertne i filmske snimke.

Zlatno razdoblje bootleg izdanja bile su sedamdesete godine, kada su Americi postojale čak tvrtke koje su ih objavljivale. Najpoznatija je bila Trademark Of Quality, etiketa koja je navodno stajala iza “GWW” albuma, a kasnije je realizirala 50-ak naslova najslavnijih izvođača, od Beatlesa, Rolling Stonesa i Hendrixa do Zeppelina, Pink Floyda, Neila Younga i drugih.

Neka od poznatijih domaćih bootleg izdanja su “Arsen & Bora Čorba – Unplugged ’87”, sa koncerta u beogradskom Teatru na Terazijama, “Azra (Sevdah Shuttle Band) / Live In Banjaluka ’90” i “Babe uživo, Novi Sad ’94.”.

1 razmišljanje na “50 godina od prvog bootleg albuma

Komentari su zatvoreni.