Umro Peter Green, gitarski velikan blues-rocka

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Peter Green je preminuo u subotu 25. 7. 2020. u svojoj 73. godini, objavila je njegova familija.

Prvu zapaženu ulogu Peter Green je imao kao član grupe John Mayall & the Bluesbreakers, u kojoj je 1966. zamijenio Erica Claptona. Već godinu kasnije sa bubnjarom Bluesbreakersa, Mickom Fleetwoodom, te slide gitaristom Jeremyjem Spencerom formirao je bend koji se u početku zvao “Peter Green’s Fleetwood Mac featuring Jeremy Spencer”.

Već od prvog albuma ”Fleetwood Mac” (1968.) grupa je imala isto skraćeno ime.

S prvim singlovima, koji nisu objavljivani na albumima, Greenovim autorskim brojevima “Black Magic Woman” i “Albatross” (oba iz ’68.), Fleetwood Mac je najavio veliku ulogu u rocku, a još jedna njegova pjesma, ”Oh, Well” (maxi singl, 1969.), devetominutna dvodijelna tema, čiji prvi dio je blues song, a drugi je inspiriran klasikom, prvi je argument s kojim je kasnije Peter Green izabran među 100 najvećih gitarista svih vremena.

Peter Green je Fleetwood Mac napustio 1970. godine i posvetio se borbi sa sa dijagnosticiranom šizofrenijom zbog koje je vrijeme provodio u bolnicama.

Ipak, tokom ’70-ih i ’80-ih imao je solo karijeru i objavio sedam albuma, a onda neko vrijeme pauzirao i vratio se na scenu s novim bendom Peter Green Splinter Group s kojim je od 1997. do 2004. snimio devet albuma.

U minulom desetljeću uglavnom nije bio aktivan, a 25. februara 2020. u londonskom Palladiumu održan je tribute koncert “Mick Fleetwood and Friends Tribute to Peter Green”, na kojem su, među ostalima, svirali David Gilmour, Billy Gibbons iz grupe ZZ Top i Jonny Lang. Magazin ”Guitar World” napisao je da Peter Green nije prisustvovao događaju i da, već ozbiljno bolestan, možda nije nio ni bio svjestan tog koncerta.