Ibrica-Jusic-Skaline-La Bamba-Ta divna splitska noć

Na današnji dan u svijetu muzike: 24. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1725 – Rođen John Newton, svećenik engleske anglikanske crkve koji je napisao brojne vjerske himne, a jedna od njih je potrajala stoljećima i riječ je o slavnoj “Amazing Grace”, objavljenoj 1779. i zbog koje je Newton dva stoljeća kasnije uvršten u Gospel Music Hall of Fame. Jeste li znali: “Amazng Grace” se smatra jednim od najprepoznatljivijih songova engleskog govornog područja. Prvi poznati snimak u a-capella izvedbi snimio je 1922. godine The Sacred Harp Choir, dok je svoju slavnu verziju gospel zvijezda Mahalia Jackson snimila 1947. Neke od najpoznatijih izvedbi u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća snimili Judy Collins, Aretha Franklin, Joan Baez, Faith Hill, Ray Charles i Kylie Minogue. Prvu domaću pop verziju pjesme “Amazing Grace” snimila je Severina na albumu “Moja stvar” iz 1996. godine i u prepjevu Lidije Jurković nazvana je “Milost”, dok su aranžman uradili Zrinko Tutić i Nikša Bratoš.

1950 – Rođena Jadranka Stojaković, sarajevska kantautorica.

1970 – Rođena Jennifer Lopez, američka pop-latin pjevačica i glumica.

1974 – Rock Your Baby, one hit wonder. George McCrae, američki soul pjevač, objavio je od 1974. do ’96. godine 14 albuma, ali nikada nije nadmašio debitantski, objavljen pod naslovom “Rock Your Baby”. Naslovna pjesma je na današnji dan 1974. godine dospjela na prvo mjesto britanske top liste singlova, magazin Rolling Stone izabrao ju je za pjesmu 1974. godine, a McCrae je zbog nje dobio i nominaciju za Grammy nagradu. Konačni komercijalni rezultat bio je – 11 miliona prodanih primjeraka ovog singla. Ovako blistavi početak karijere pjevač nikada više nije uspio ponoviti.

1975 – Jugoton izdao drugi album dubrovačkog kantautora Ibrice Jusića pod nazivom “Skaline od sudbine”. Od deset songova, jednu polovicu je napisao Ibrica, a drugu njegov brat Đelo Jusić, koji je uradio i aranžmane te obavio produkciju albuma. Uz naslovnu pjesmu, reprezentativni primjeri specifične mediteranske šansone Ibrice Jusića bile su i “Tarantela za starog clowna” te “Kutija koja pokazuje kakvo će biti vrijeme”. Ako niste znali: Ibrica Jusić je u svom Dubrovniku, na čuvenim Skalinama, jedne ljetne večeri 1965. godine spontano priredio ponoćni nastup, koji je oduševio njegove sugrađane premda tada 21-godišnji kantautor nije bio poznat izvođač. On je iste godine preselio u Zagreb, ali je nastavio svakog ljeta izvoditi ponoćne koncerte na Skalinama, što će postati tradicija koja će trajati desetljećima. Dakle, uz desetu obljetnicu događaja koji je usmjerio njegovu karijeru, Ibrica je svoj album opravdano nazvao “Skaline od sudbine”.

1987 – U Americi premijerno prikazan muzički igrani film “La Bamba” o životu rock zvijezde Ritchiea Valensa, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1959. godine i čiji je jedini album objavljen samo nekoliko dana prije njegove smrti. Valens je slovio kao velika nada rocka, a najpoznatiji njegov hit bila je plesna latin/rock/pop pjesma “La Bamba” i balada “Donna”. Valensa je u filmu “La Bamba” glumio Lou Diamond Phillips, dok su autori soundtracka Carlos Santana i Miles Goodman. Soundtrack ima 12 pjesama, a polovinu Valensovih covera izvodi američka tex-mex grupa Los Lobos.

1988 – U zagrebačkom SIM studiju je Đurđica Barlović, nekadašnja pjevačica Novih fosila, završila snimane pjesama za svoj solistički album koji je Jugoton objavio pod nazivom “Da odmorim dušu”. Bilo je to njezino četvrto solo izdanje i vrijedno je kao muzički epitaf splitske pjevačice – bez novih snimki preminula je iznenada, u ljeto 1992., od srčanog udara. U spomen na nju, Croatia Records je 1993. objavila kompilacijski album pod nazivom “Nedovršena priča”.

2004 – Na 51. Pulskom filmskom festivalu, čija je završna svečanost dodjele nagrada održana na današnji dan, drugi po broju trofeja bio je debitantski film splitskog reditelja Arsena Antona Ostojića “Ta divna splitska noć”. Jedan od glavnih protagonista filma je Dino Dvornik, čiji novogodišnji koncert na Peristilu predstavlja poveznicu između tri dramske priče koje se odigravaju istodobno, dva sata uoči Nove godine, potpuno odvojene od neobuzdanog novogodišnjeg slavlja u gradu. Ako niste znali: U jednoj od priča pojavljuje se čuveni američki reper Coolio, koji tumači ulogu mornara na američkom broju usidrenom u splitskoj luci. Otkup i distribucija ovog filma na DVD-u u Americi dogodila se nepun mjesec nakon smrti Dine Dvornika.

2011 – Umro Milan Delčić Delča (51), beogradski muzičar, dramaturg i televizijski voditelj. Na sceni se pojavio 1979. kao pjevač grupe Furije furiozno furaju, koja je naredne godine nazvana U škripcu, te je do kraja osamdesetih bila jedan od lidera novog vala, snimivši ukupno pet albuma. U međuvremenu je kao dramaturg ili scenarista uradio nekoliko pozorišnih predstava, TV serija i igranih filmova, pojavljujući se u nekima i kao glumac (”Sivi kamion crvene boje”). Nakon raspada grupe U škripcu, s albumom ”Delča i sklekovi” (1994.) nastavio je solo karijeru u kojoj je u narednih desetak godina snimio ukupno tri izdanja.