Dubioza kolektiv, Pravda za Davida

Dubioza kolektiv se priključuje protestnom pokretu ‘Pravda za Davida’

Glas.ba RTV InMediaStres

Slučajno ili ne, upravo na ovaj dan, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dubioza kolektiv je snimila i na svojoj stranici objavila refren pjesme “Klinac u getu“, koju je sa 16 godina napisao tragično i misteriozno stradali David Dragičević iz Banja Luke.

Rap tema “Klinac u getu” je postala himna pokreta i grupe “Pravda za Davida” i s njom više od mjesec dana počinju svakodnevna okupljanja u centru Banja Luke, kojima se traži pravda za Davida.

Banjalučki 21-godišnji mladić, David Dragičević, nestao je 18. marta i njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvine u Vrbas. Policija je odmah zaključila da se radi o ”zadesnoj smrti”, dok Davidova porodica i prijatelji tvrde kako je riječ o ubistvu.

“Izgleda da neću daleko stići, jer sam ja samo još jedan pijun u ovoj priči, ne idem nigdje, načinio sam štetu, ja sam samo još jedan klinac u getu”, zlosutni su stihovi Davidove pjesme.

S porukom “Pravda za Davida”, “Pravda za Dženana”, “Pravda za sve”, Dubioza kolektiv se priključuje grupi koja broji skoro 100.000 ljudi i koja ne želi prihvatiti da nema odgovora (i krivaca) za nasilne smrti mladih ljudi.