Nirvana

Na današnji dan u svijetu muzike: 10. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Jose Feliciano, slijepi portorikanski pjevač i izvođač na akustičnoj gitari, autor popularne balade “The Gypsy”.

1950 – Rođen Joe Perry, solo gitarista  američke hard rock grupe Aerosmith.

1956 – Rođen Johnnie Moylett, pijanista engleske new wave grupe The Boomtown Rats, čiji je zvuk piana imao presudnu ulogu u njihovoj najpoznatijoj pjesmi “I Don’t Like Mondays”.

1962 – Rođen Ivan Fece Firči, rock bubnjar u brojnim poznatim sastavima, Laboratorija zvuka, Jakarta, Luna i EKV.

1971Zdravko Čolić postao pjevač Korni grupe u kojoj je smjenio Dadu Topića.

1975 – Objavljen četvrti album grupe Kiss, odnosno prvi u budućoj seriji od ukupno šest koncertnih izdanja čiji je zajednički nazivnik bio “Alive”, a ovaj je uvršten među 500 najvećih u rocku ikad.

1978 – Dogodio se prvi skandal u Yu rocku: zbog posjedovanja hašiša, uhapšen bubnjar Bijelog dugmeta Ipe Ivandić, istoga dana za kada je bio najavljen izlazak albuma “Stižemo”, zajedničkog projekta Ipeta klavijaturiste Laze Ristovskog, i bubnjar je osuđen na tri godine zatvora, te je kaznu odslužio u Zenici i Foči.

1986 – Svjetsku turneju “Somewhere On Tour” engleska hevy metal grupa Iron Maiden započela  koncertima u Jugoslaviji, 10. 9. u beogradskoj dvorani Pionir, 11. 9. u zagrebačkom Domu sportova i 12. 9. u ljubljanskom Tivoliju, a bila je to jedna od najvećih turneja u povijesti rocka sa čak 154 koncerta.

1990 – Objavljen 27. studijski album Boba Dylana “Under the Red Sky”, od kritike uglavnom loše ocijenjen.

1991 – Izašao peti studijski album beogradske rock grupe Tunel “Bubnjevi preko reke”, što je bilo njihovo posljednje izdanje.

1991 – Objavljen album engleske rock grupe Dire Straits “On Every Street”, što je bilo šesto i posljednje izdanje benda koji je prestao raditi 1995., nakon čega je Mark Knopfler nastavio solističku karijeru. Zapažene pjesme: “Calling Elvis”, “Heavy Fuel”, “The Bug”, “On Every Street” i balada “Ticket to Heaven”.

1991 – Pjesma koju su napisali  Kurt Cobain, Dave Grohl i Krist Novoselic, “Smells Like Teen Spirit”, objavljena na današnji dan kao najava albuma “Nevermind”. Na listi 500 najvećih songova ikad “Smells Like Teen Spirit” se nalazi na devetom mjestu, a općenito se smatra jednim od najvažnijih i najutjecajnijih songova modernog rocka.

2005 – Umro Clarence Brown, Grammy nagradom ovjenčani američki blues gitarista i pjevač.