Kezz u Norveskoj

Kezz: Pronađite svoj ‘Tamo’ (možda je on i u vama)

Muzika - regija Show Time

Tamara Ristić aka Kezz snimila je vrlo upečatljiv novi video za pjesmu ”Tamo”, posebno zanimljiv jer otvara nove dimenzije dileme izražene stihovima ”Želim da odem odavde, koraci moji teški su”.

Koja je ovo po redu pjesma u zadnje tri-četiri godine u kojima mladi autori otvoreno kažu da žele otići?! Tamo. Negdje. Bilo gdje.

Toliko ih je već da mi ovdje, u regionu možemo imenovati samo svoj, specifični žanr – emigrant desire music (nekako ljepše zvuči na engleskom).

Tamarina pjesma ”Tamo” (wish you were there), ipak. Otvara neke nove dimenzije, prvenstveno o sopstvenom ”Tamo”.

Njezin prepoznatljivi minimalistički electro-world-pop i samo jedan stih ”Želim da odem odavde, koraci moji teški su” naročito uvjerljivu poruku imaju zbog iznimnih okolnosti nastanka videa.

Kezz, snimanje spota u Norveškoj
Kezz, snimanje spota u Norveškoj

Sniman je u ljeto prošle godine, ka dio umjetničkog projekta “Beisfjord Remembrance”, u kojem je autor Marsil Anđelov Al-Mahamid okupio četvero umjetnika, Darka Taleskog, Igora Smiljanića, Eirika Fagerheim Kalsåsa i Tamaru Ristić, s kojima je radio performans povodom obilježavanja Memorijala 75. godina od stradanja jugoslavenskih interniraca u logoru Beisfjord u Norveškoj. Lokacija snimanja je bila na planini Bjørnfjell, u blizini ostataka logora Øvre Jernvannet iz 2. svjetskog rata, na samoj “podmornici” – stijeni koja je opisana u izvorima. Njoj su se internirci radovali dok su je gledali iz daljine, vraćajući se preko planine sa teškog fizičkog rada, jer su znali da se nalaze u blizini logora koji je u tom trenutku za njih čak bio najsigurnije mjesto i njihovo “Tamo”.

U kontekstu ove fascinirajuće priče Kezz otkriva da vlastitu pjesmu u početku ni sama nije potpuno razumjela: ”Nastala je u trenucima preispitivanja i želje za promenom, kada sam imala izrazito snažan osećaj da moram negde da odem. Iako geografska destinacija nije bila potpuno jasna, znala sam kako želim da se osećam kada stignem “Tamo”. Tamo je gde se osećamo najprirodnije i u miru sa sobom i drugima. Može biti bilo gde. Može biti bilo šta. Dok ga ne pronađete, nailazićete na slične situacije i odgovarati istim reakcijama. Zato bi bilo dobro da na put do ‘Tamo’ krenete od sebe.

Da su alarmantne iseljeničke želje mladih mantra je čak i onih koji su ih inspirirali. Da bi, ipak, češće trebalo tražiti unutrašnji ‘Tamo’ sjajno je pokazala Kezz.