Bruto Geto, Hoomstock 2018

Bruto Geto kasne godinu, ali još ‘ima ih na tisuće’ čiji je identitet podzemlje

Muzika - regija Show Time

Na početku prošle godine napisali smo: Brutalno žestoka i razularena rock-rap grupa Bruto Geto po našoj bi procjeni mogla biti najbolji novi bend u regiji 2018. I u jednom smo se prevarili – atak zagrebačke četvorke samo je odgođen na kraj ove 2019.

Ukupno se tri godine od osnutka benda čekao taj trenutak da Bruto Geto predstavi debitantski album “Ima Nas Tisuće”, čiji je naziv izvučen iz premise da je muzika benda ”nastala u poljima snova i žlijebu kanalizacije”, te da ”ima nas tisuće, živimo ispod zemlje”. Poput rakuna.

Slikovito govoreći, ta ugrožena underground/podzemna generacija, kojoj se obraća i kojoj i sam pripada Bruto Geto, u međuvremenu postaje sve brojnija – izvan zemlje. Zato je i album “Ima Nas Tisuće” (velika slova simboliziraju da im je to identitet) fokusiran na krizu iseljavanja mladih, koja se kao tema provlači kroz sve pjesme. Pošast iseljavanja uzela je danak i samom bendu – glavni vokal Mali Rakun novu adresu pronašao je u Kanadi, a bend nastavlja s radom na novom autorskom materijalu iščekujući dan kad će ponovno zasvirati pred publikom.

“Tekst albuma pisan je kao slikovnica koju ipak ne bi nužno čitali vlastitoj djeci, pogotovo ako priželjkujete da svoj život nakon diplome nastave graditi u Lijepoj Našoj. Središnji lik priče je Mali Rakun, koji prije svakoga odlaska u Šumu navlači masku priželjkujući revoluciju, da bi na kraju dana zadnju prosvjednu ipak donkihotovski otpjevao na zagrebačkom aerodromu. No, neka vas ne preplaše maske jer nas stvarno ima na tisuće: tisuće mladih i obrazovanih izvan zemlje, i bit će nas sve više dok se god trenutna kriza iseljavanja trivijalizira i svodi na proste političke faktore.” komentirao je Mali Rakun.

Snimanje albuma ne bi bilo moguće i bez pridruženih članova koji su pomagali u njegovom nastajanju. Tako su doprinos na brassevima dali Antun Aleksa (Trophy Jump, Porto Morto) i Juraj Borić (Porto Morto), na vokalima su gostovali Fran Sutlić (Sloanwall), Chameleon (se’am) i Ivan Šibenik (REPLICA, Jeremy’s Alive), Martin Mandir (Mnogi Drugi) i Hana Zrnčić Dim posudili su svoje komentatorske i naratorske glasove, a tu su i Jan Kerekeš (Cold Snap), Tomfa (Kawasaki 3P), te Siniša Vuco i Edo Maajka koji su odaslali pozivnice za slušanje.

Sredstva za snimanje albuma sakupljena su nakon crowdfunding koncerta u zagrebačkom klubu Sax, te je snimanje, miks i master obavio Matko Šašek Koolade.

Malo prije objave albuma, bend je predstavio videospot za singl “Lov na Vukove” u kojem su pokazali kako su val iseljavanja uhvatili za muda te kako će direktnom vezom Zagreb-Toronto regrutirati rakune s obje strane Velike Bare.

Album “Ima Nas Tisuće”, najavljivan singlovima “Ruke u Zrak”, “Rekli su ti”, “KoTuKoga” te “Karavana”, dostupan je na Bandcampu i na YouTubeu (link), a uskoro će se pojaviti na streaming servisima te u fizičkom obliku.

Ako ste propustili video specijal za Glas.ba u kojem su rakuni predstavili svoj rad: