Još jedna noć vječne ljubavi Parnog valjka i beogradske publike

Koncerti Show Time

Novi trijumf Parnog valjka odigrao se sinoć poput grmljavine u punoj beogradskoj Štark Areni, pred oko 15000 posjetilaca na turneji “Runda 44” koja slavi 44 godine karijere benda.

Nevjerovatna je dugotrajna, postojana i konstantna ljubav zagrebačke grupe sa publikom u srpskoj metropoli, koja ih obožava svaki put kada dođu, pa su zato brzo rasprodane dva puta uzastopno Arene u 2010. godini, Hala sportova 2014., kao i serije koncerata u Sava centru, Domu omladine na Tašmajdanu. I uvijek je, bez izuzetaka, svaki koncert bio održan pred prepunim gledalištem!

Skoro pola sata Valjak je kasnio, što je uobičajeno za velike koncerte, ali kada su se “dovaljali” na scenu, odmah s prvim tonovima pjesme “Ljubavna”, dvorana je zaplesala i njihala se u ritmu legendarnog benda. Pjevač Aki Rahimovski, i pored nedavno ozbiljnije narušenog zdravstvenog stanja, glasovno i fizički bio je u vrhunskoj formi, kao da se tek “ispilio”, željan dokazivanja i prepun nadahnuća.

Dugo nas nije bilo, tri godine. Da li smo vam falili?” – obratio se Akija publici i onda je krenuo niz hitova, “Zagreb ima isti pozivni”, “Mijenjam se”, a posebno ultra hit “Zastave” koji je oborio Arenu u sekundi!

Gitarista Husein Hasanefendić Hus uvijek je svirački sa ostatkom ekipe na vrhunskom nivou, svi odlično uvježbani, profesionalni i sa Akijem ispred sebe sviraju bez greške. A svakako treba izdvojiti i prateću pjevačicu Tinu Kresnik, koja je još s Akijem u duetu otpjevala “Dok je tebe” i “Kad nemaš kud” sa novog albuma “Vrijeme” (2018).

Na ovom koncertu nije bilo nikakvih iznenađenja, scenskih atrakcija, vizuelnih efekata osim relativno zapaženih video radova na ogromnom video bimu. Ova vrsta koncerata ne poznaje dramaturgiju, neki posebno osmišljeni scenario, već se su pjesme te koje se same predstavljaju, kao posebna poglavlja u 44 godine benda. Jedino novo što su fanovi dobili ove večeri je novi album koji je prihvaćen sa iskrenim oduševljenjem (ali, ipak, ne tolikim kada se čuju vanvremenski aduti).

“Koliko je ljubavi u ovoj dvorani, zaista puno ljubavi osjećamo” – najavio je Aki pjesmu “Ljubav” sa zadnjeg albuma, dok je “Kemija” imala i jednu emotivnu notu i posvetu – pokojnom gitaristi grupe Rastku Miloševiću, u kojoj je violončelo odsvirao njegov sin Marko.

Aki, poput Jaggera, skakuće i pleše, rukama poziva publiku da pjeva s njim, nekoliko puta ulazio je među gledaoce, vodio show manirom vrhunskog majstora, tako da je zvanični dio koncerta sa 27 pjesama proletio poput trena, da bi bend na bis poklonio punoj Areni još tri numere – “Za malo nježnosti”, “U prolazu” i apsolutno odličan izbor za kraj – rock ludilo “Ugasi me”.

Više od dva i po sata uglavnom briljantne i vrhunske izvedbe pjesama sa skoro 20 albuma, zadovoljilo je sve prisutne, premda su mnogi željeli da čuju još ponešto od njihovih klasika koji su ove večeri izostali, kao “Moja je pjesma lagana”, “U ljubav vjerujem”, “Neda” ili “Hvala ti”, ali za tako nešto valjda će biti neka nova prilika.

U svakom slučaju, Valjak je otvorio novembarsku seriju eksplozivnih koncerata u Beogradu, jer publiku još čekaju Brain Adams (već se događa večeras, 10.11.), pa Severina, Zdravko Čolić, Psihomodo pop, Massimo, Novi fosili, Negative, Zoran Predin, a onda Bajaga sa tri koncerta u decembru i 6.12. – Deep Purple!

Teskt: Ivan Makragić, foto: Nemanja Đorđević