Starbridge

Starbridge: Šta bi dao da si na mom mjestu

Nova ploča Show Time

Odlični sarajevski rock bend Starbridge, zapažen po opernom glasu pjevačice Dejane Hršum, odlučio se na svojevrsni intermeco u autorskom radu i pripremama za debitantski album, pa namjerava u narednih mjesec-dva snimiti nekoliko covera domaćih rock klasika.

Za početak su odabrali jednu od složenijih pjesama Bijelog dugmeta ”Šta bi dao da si na mom mjestu”, koju su kao live session snimili u sarajevskom studiju Long Play.

Zanimljivo je da su opus Dugmeta obrađivali autori iz susjednih zemalja (Zoran Predin i Matija Dedić  ”Te noći kad umrem”, Massimo ”Pristao sam bit ću sve što hoće”, Severina ”Ne spavaj mala moja”, Daria Hodnik i Mario Huljev ”Bitanga i princeza”), dok autorski bh. bendovi općenito rijetko snimaju covere i zabilježena je samo Reginina davnašnja obrada ”Izgledala je malo čudno”.

Slično je s obradama Indexa, koje su snimali Massimo, Galija, zagrebački Krug, Vesna Pisarović, Marina Perazić, poseban je bio dubrovački Gruhak kao jedini Indexi tribute bend, a čak je i američki reper Guilty Simpson semplirao ”Da sam ja netko”, ali novih tumačenja opusa Indexa nema u Sarajevu.

U tom kontekstu, muzički izlet grupe Starbridge ima novi smisao kao poželjna ideja da se prebogata baština sarajevske rock scene njeguje i na taj način.