Novi album Zone B – songmakeri s beogradskim blues šarmom

Muzika - regija Show Time

Zona B se na beogradskoj klupskoj sceni pojavila krajem 1980-ih godina, a diskografski debi objavili su 1991. pod nazivom ”Bestseller”, snimivši obrade rock i blues klasika kao ”Oh Well” (Fleetwood Mac), ”Cocaine” (J.J. Cale), ”As Tears Go By” (The Rolling Stones) i dr.

I na sljedećim izdanjima bavili su se uglavnom standardima, da bi na prvom potpuno autorskom albumu ”Devil Blues” iz 2007. (zapravo, sa samo jednom obradom), 11 pjesama komponirali gitaristi Dušan Duda Bezuha i Dragan Dadi Stojanović.

Od prve do današnje postave, okosnicu benda čine osnivači Zdenko Kolar (bas), Dušan Ristić (bubnjevi) i Duda Bezuha (gitara), a s njima su još dugogodišnji pjevač Petar Zarija i usnoharmonikaš Petar Miladinović alias Pera Joe, sada kao stalni član, iako je još od prvog albuma snimao sve albume sa Zonom B kao gost.

Početkom ovog mjeseca objavili su novi album ”Songmaker“ na kojem je kompozitor svih numera Duda Bezuha, a tekstove na engleskom su napisali Miomir Mušički (stalni autorski partner benda), Sergej Papain i Aleksandra Janošević. Prvi put Zona B je propjevala i na maternejm jeziku, u pjesmi ”Stani bre” za koju je tekst napisao Nikola Čuturilo, a koja ima ipak i englesku verziju ”Sunny Day”.

Beogradska blues scena inače slovi kao raskošna, bez obzira što je taj žanr marginaliziran i ograničen na klupske okvire, najčešće one koji su specijalizirani za blues. Ali, žilavo je to ‘pleme’, sa odanom publikom i muzičarima koji češće od svih ostalih kolega priređuju spontane jam-session svirke, što je iskaz posebne posvećenosti.

Premda je twelve-bar blues standardan izraz u svijetu, naizgled najmanje podložan promjenama, u različitim regijama specifični kolorit daju mu lokalni muzičari, pa tako i beogradske blues bendove prepoznajemo po opuštenom šarmu i nepretencioznosti, što i jeste jedna od karakteristika generalno cijele urbane scene u srpskoj metropoli.

Zona B je jedan od lidera tog beogradskog šmeka i ”Songmaker” sa svojih 12 brojeva nudi vam 45 minuta čistog užitka, kojem se možete prepustiti na linku.

Dodajmo da su dodatni senzibilitet i zanos cijelom ostvarenju dali i gostujući muzičari Rade Radivojević (Hemond orgulje i klavijature), Zoran Žikić – Tunga (udaraljke), Dragan Ružić (lap steel guitar), Mirko Tomić (pedal steel guitar i cigar box guitar), Dušan Duca Ivanišević (bubnjevi) i gospel hor KST pod vodstvom Nataše Lazić, koji se sjajno uklopio u naslovnoj numeri ”A songmaker”.