Ana Ćurčin uživo – zavodljivo intimno blues & sleepy pop rock putovanje 

Koncerti Muzika - regija Show Time

U finalnoj večeri festivala Indirekt Showcase, 4. 10. 2019., na sceni ‘Amerikana’ beogradskog Doma omladine, nastupili su Ana & The Changes.

Ana Ćurčin, neobična mlada muzičarka, prijatnog i laganog glasa, koja predvodi sastav The Changes, predstavila se ranije beogradskoj publici povodom svog prvog albuma “Sketches of Belonging” (2016), a na ovom koncertu predstavila je njihov drugi album “Differencies” koji je izašao prethodnog mjeseca.

Prije njih nastupio je rumunski bend Byron, koji za ulogu predgrupe nije odabran slučajno, jer je njihov frontmen Dan Byron gostovao Ani na odličnoj pjesmi “Take My Hand” na aktuelnom albumu.

Ana Curcin, Beograd 2019

Rođena u Bagdadu i odrasla u Moskvi, Ana Ćurčin je po diplomi pripadnica teatra – kao pozorišni producent, ali, eto, umjetnički izazov odvodi je u svijet muzike.

Njen stil negdje je na liniji ‘dream’, ‘sleepy pop rocka’, ima primjesa blues žanra i upoređuju je s pravcima koje su njegovali veliki Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Nick Drake, sve do modernijih vremena što ih čine univerzumi Suzanne Vega, Everything But the Girl, Nora Jones ili Tanita Tikaram.

Svi ti uticaji su i ove noći vidljivi kod suptilne, nježne i emotivne Ane koja dominira na sceni sa gitarom, praćena bendom kojeg čine Goran Antović, Marko Cvetković, Marko Benini, Miloš Šikman i prateći vokali – Ivana Vukmirović (lider benda “Manivi“) i Nevena Filipović (članica benda Amy’s House – Tribute to Amy Winehouse).

Ana Curcin, Beograd 2019

Minimalistička scena ne nudi nikakav spektakl, on ovdje i ne ide, nije neophodan. Dakle, samo instrumenti i muzičari, skoro statično i obično, a opet, za ovu vrstu muzike dovoljno za intimnu atmosferu, skromnu, zavodljivu, simpatičnu.

Ana je pjevala pjesme sa novog materijala, naslovnu numeru “Differencies”, kao i “Expectations”,  “Ice Cream”, “You Said”, “I Took Care of You”. Posebnu atrakciju imao je duet “Take My Head” sa Danom Byronom i zaista su odlično izveli ovu stvar.

I prvi album je dobio mjesto na koncertu – već čuvena “Alone”, pa “Princess”, “Unknown”, “Someday”, “Remain Calm” i “Keep Quiet”.

Ana je mirna, staložena osoba, muzičarka, tihog glasa, koja publiku vodi na jedno sentimentalno putovanje van vremena i prostora, kao meditacija bez kraja. Koncerti ovog tipa podsjećaju na klasičnu muziku, gdje je umjetnik posvećen svom izvođenju, bez mnogo svjesnosti okoline, prepušta se svom instrumentu, u ovom slučaju gitari i usnoj harmonici koju Ana izuzetno vješto svira.

Koncertne izvedbe nemaju pravu gradaciju ni dramski uspon, katarzu, zaplet i rasplet, a ni pad, pa možda djeluje ravno sve vrijeme, ali je u muzičkom sadržaju zanimljiv, što je pokazala i publika, tražeći bis.

Ana Curcin, Beograd 2019

Spomenimo da je iste večeri poznati reper i romanopisac Marčelo nastupio u Božidarcu sa Napetim kvintetom, u Elektropioniru svirali su Glib, Moussaka, Ljubičice i hrvatski bend Porto Morto, u klubu “Sprat” bili su Ivan Jegdić, Željko Markuš Pacifik i Dimitrije Simović, dok su Rampa, Olivera Popović, Paper Animals i Ksenija Kuljača nastupili u Knap klubu i svim tim koncertima završen je peti Indirekt showcase festival u organizaciji agencije “Kontra”.

Zapažen po zanimljivim predavanjima, radionicama i panelima i prepun koncerata, među kojima su najzapaženiji bili rasprodati Detour te sve popularnija Kika, Jelena Andonović, prve noći, dok je drugo veče Elektropionir zapalila Bojana Vunturišević, ta je muzička manifestacija svakako veoma potrebna Beogradu i neka nam, onda, potraje.

Tekst i foto: Ivan Makragić

Ana Curcin, Beograd 2019