Zbogom, mr. Ginger Baker! Preminuo jedan od najvećih rock bubnjara ikad.

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Desetak dana nakon što je hospitaliziran u kritičnom stanju, legendarni rock bubnjar Ginger Baker preminuo je jutros u Londonu.

Baker je najpoznatiji kao suosnivač prve svjetske super-grupe Cream, koju je 1966. formirao sa gitaristom/pjevačem Ericom Claptonom i basistom Jackom Bruceom. Kratko su trajali, ali su prodali 35 miliona ploča u nešto više od dvije godine, a album iz 1968. “Wheels of Fire” je prvi platinasti disk ikad.

Bakerov bubnjarski stil kombinirao je lirizam jazza sa sirovom snagom rocka i kao muzičar je bio temperamentna i autentična figura. “Cream je došao i otišao gotovo u tren oka, ali ostavio je neizbrisiv trag u rock muzici“, napisao je Colin Larkin u Enciklopediji popularne muzike.

Bendovi koji su gradili svoju muziku po uzoru na njih, uključuju Deep Purple, Black Sabbath i Led Zeppelin, nisu baš impresionirali Bakera, koji je jednom rekao: “Mislim da Led Zeppelin nije popunio prazninu koju je Cream ostavio, ali zaradili su mnogo novca”.

GINGER BAKER

Njegovu biografiju čine i bendovi The Graham Bond Organisation, još jedna super-grupa Blind Faith i vlastiti Ginger Baker’s Air Force, a nebrojene su kolaboracije sa drugim poznatim muzičarima kao što su Fela Kuti, Gary Moore, Masters of Reality, Public Image Ltd, Hawkwind, Atomic Rooster.

Legendarni muzičar se borio protiv osteoartritisa u vrijeme snimanja svog posljednjeg solo albuma “Why?” 2014. Dvije godine kasnije, podvrgao se operaciji na otvorenom srcu i najavio odlazak iz muzike.

“Upravo posjetio doktora… veliki šok… nema više svirki za ovog starog bubnjara… sve je isključeno”, napisao je na svom službenom blogu. “Od svih stvari nisam nikada mislio da će to biti moje srce.”

Ginger Baker se smatra jednim od najuticajnijih rock muzičara, a Rolling Stone magazin postavio ga je na treće mjesto u izboru “100 najboljih bubnjara svih vremena”, ali on se podsmjehivao takvim priznanjima, rekavši jednom za magazin Rhythm: “Posao bubnjara je da ostali momci zvuče dobro.”

1 razmišljanje na “Zbogom, mr. Ginger Baker! Preminuo jedan od najvećih rock bubnjara ikad.

  1. Hello all, here every person is sharing these knowledge,
    therefore it’s nice to read this weblog, and I used to visit this webpage everyday.

Komentari su zatvoreni.