AMUS - Dino Dervishalidovic

Incidentna i kontroverzna Skupština bh. asocijacije za zaštitu muzičkih prava

Muzika BiH Show Time

Jučer je u Sarajevu, nakon čak sedam neuspjelih pokušaja u prethodnih godinu i pol, konačno održana Skupština AMUS-a, označena kao ‘biti ili ne biti’ za nastavak djelovanja asocijacije.

Klica ideje o instutucionalnom organiziranju muzičkih autora u BiH, kako bi se uspješnije brinuli o ostvarivanju svojih autorskih prava, datira iz daleke 2001. godine, kada su osnivanje udruženja entuzijastički inicirala grupa cijenjenih sarajevskih muzičara, među kojima je, spomenimo i to, bio rock velikan Slobodan Bodo Kovačević.

Godine su prošle dok iz toga nije nastala asocijacija kompozitora-muzičkih stvaraoca ”Sine Qua Non” koja se dobila ulogu da se brine za kolektivno ostvarivanje i zaštitu autorskog prava, pa nove godine kontroverzi koje su obilježene pitanjima legitimiteta, dok ulogu ‘zaštitnika’ nije preuzeo AMUS.

Činilo se da će novi format donijeti i uspješnu formulu zastupanja autorskih prava i pravedne raspodjele tantijema, tim više što je AMUS uključen u istovjetne internacionalne asocijacije, uz prihvaćanje i svjetskih standarda u toj oblasti.

No, da nešto, ipak, nije bilo u redu pokazala je Skupština AMUS-a održana u maju 2018. godine, na kojoj je njen predsjednik Dino Dervišhalidović iznenada podnio neopozivu ostavku.

Od tada AMUS sedam puta saziva nove Skupštine i ni jedna nije održana zbog proceduralnih razloga.

U međuvremenu, Institut za intelektualno vlasništvo BiH izdaje AMUS-u uslovnu mjeru uskraćivanja licence za obavljanje poslova kolektivnog ostvarivanja i zaštitu muzičkog autorskog prava, među ostalim jer se nakon spomenute Skupštine i ostavke predsjednika javila druga ”struja” autora koja je javno isticala tvrdnju da je rad AMUS-a i svih njegovih tijela sporan.

Zbog toga je novi, osmi poziv da se održi Skupština asocijacije, 23. 10. u Sarajevu, označen kao ”biti ili ne biti” za njenu sudbinu.

AMUS - Skupština (foto Glas.ba)
AMUS – Skupština (foto Glas.ba)

Od 984 autora koji su upisani kao članovi AMUS-a, u veliku salu Međunarodnog centra za djecu i omladinu Grbavica, stiglo je njih 230, kako je evidentirano prije početka rada. Što je, prema Statutu o minimalno deset posto prisutnih, bilo dovoljno za kvorum.

Za mnoge sasvim neočekivano – na Skupštini se pojavio Dino Dervišhalidović, koji je prije formalne sjednice održao nadahnuti 15-minutni govor, čija se glavna poruka može svesti na jednu rečenicu: “Ako danas iz ove sale, po ko zna koji put, ode loš glas o nama, ubijeđen sam da će to imati snažne, dalekosežne, materijalne i strateške posljedice za sve nas.”

Činilo se to razumnim apelom kolegama da ”smire strasti i da se u demokratskoj i argumentiranoj raspravi nađe način za konsolidaciju AMUS-a i nastavak njegovog djelovanja”.

Ali…

AMUS - Skupština (foto Glas.ba)
AMUS – Skupština (foto Glas.ba)

Istog trenutka kada je Dino Dervišhalidović, poslije uvodnog slova, Skupštinu pokušao otvoriti u funkciji predsjednika, nastala je bura. Dio članova smatrao je kako to nikako ne može biti legitimno, jer je davno podnio neopozivu ostavku i nisu prihvaćali tvrdnje kako ta ostavka nikada nije formalizirana, jer ni jedna Skupština nakon toga, koja bi to potvrdila, nije ni održana.

Trajale su argumentacije i iznošenje protivnih stavova skoro sat, da bi stotinjak članova (među kojima su bili Nihad Voloder, Dino Šaran, Đani Pervan, Adnan Šaran, Ismet Nuno Arnautalić, Enes Zlatar Bure, Mario Knezović, Mugdim Avdić Henda, Zlatan Fazlić) demonstrativno napustilo dvoranu. Kasniji pokušaj da se vrate im je onemogućen.

Ispred grbavičkog centra oni su još dugo raspravljali o tome je li Skupština još jednom neuspješna, dok je ostatak članova u dvorani nastavio s radom.

AMUS - Skupština (foto Glas.ba)
AMUS – Skupština (foto Glas.ba)

U obimnom dnevnom redu raspravljalo se o finansijskim izvještajima za 2017. i 2018. godinu, izmjenama i dopunama Statuta, brojnim pravilnicima, revizorskim i inspekcijskim nadzorima, kao i onome što je uzburkalo strasti prije nego je Skupština i počela – potvrđivanju ostavke ranijeg predsjednika i izboru novog rukovodstva.

Za novog predsjednika Skupštine Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca izabran je Davor Sučić i za potpredsjednika Nedžad Imamović.

Novi članovi Upravnog odbora su Nedim Babović (sa najvećim brojem glasova postavljen i za predsjednika), Elvir Švrakić, Enver Šadinlija, Dragan Stojković Bosanac, Armin Šaković, Dilvad Felić i Fahrudin Pecikoza, dok su u Nadzorni odbor izabrani Hamza/Igor Ražnatović, Igor Vukojević i Nazif Gljiva.

AMUS - Davor Sucic